Різноманітність десертів, які можна вживати під час Великого посту, на жаль, дуже невелика. Тому сьогодні ми хочемо розширити ваш список рецептів дозволених смакоти і запропонувати спекти смачний, зовсім нескладний пісний манник і розповімо, як правильно його приготувати і вже ввечері можна буде порадувати цим ласощами всю сім'ю.
Рецепт пісного шоколадного лепешняку без борошна в духовці
Інгредієнти: манна крупа – 320 г; коричневий цукор – 120 г; соняшникова олія – 80 мл; темний какао – 25 ст. ложки; ванілін – 05 ч. ложки; кориця (мелена) – 05 ч. ложки; розпушувач тіста – 15 ч. ложки; вода – 280 мл Приготування Воду трохи підігріваємо до трохи теплого стану і заливаємо нею манку, попередньо змішану з ваніліном і коричневим цукром. У цьому рецепті ми рекомендуємо використовувати цукор саме коричневого кольору, оскільки він додасть нашому маннику більше солодощі та аромату. Після того як пройде годину часу, додаємо в миску з добре набряклою крупою соняшникову олію. Темний какао перемішуємо з розпушувачем для тесту і теж вводимо їх. В кінці присипаємо всі меленою корицею і ретельно перемішуємо сполучені інгредієнти до отримання гладкої, однорідної консистенції. Це тісто виходить трохи рідкуватим, тому на дно форми ми вистилаємо промаслений лист пекарської папери, а після переливаємо в неї шоколадне тісто для нашого пісного, але шалено смачного лепешняку. Ставимо все в заздалегідь прогріту до 175 градусів духовку і випікаємо десерт з манної крупи протягом 50-55 хвилин.
Пісний маннік на воді з вишнею
Інгредієнти: дрібний цукор – 200 г; крупа манна – 250 г; вода – 250 г; борошно (вищий сорт) – 130 г; екстракт ванілі – 1 ч. ложка; соняшникова олія (рафінована) – 1/4 ст.; розпушувач – 2 ч. ложки; свіжа або заморожена вишня – 250-300 р. Приготування Крупу заливаємо звичайною чистою водою. Після висипаємо сюди ж дрібний цукор, перемішуємо і відставляємо цю мисочку в сторону на 1-15 години. Після, коли вже всі розбухне, доливаємо до манки рафінована олія, екстракт ароматною ванілі і все перемішуємо. Борошно просіваємо в ємність з крупою, разом з доданим до неї розпушувачем. Звичайним міксером перемішуємо вміст миски до отримання не рідкого, але і не густого тесту (подібного сметані). Переміщаємо його в ту форму, в якій ви вирішили запекти свій манник. Підготовлену ягоду вишні по одній занурюємо в поверхню тіста. Тепер всю цю красу відправляємо в духовку, прогрітий до 185 градусів і десь через 40 хвилин дістаємо вже готовий манник з вишнею, приготований виключно з пісних інгредієнтів.
Рецепт пісного апельсинового лепешняку
Інгредієнти: манка (крупа) – 200 г; апельсини – 3 шт.; цукровий пісок – 220 г; олія соняшникова – 90 мл; пшеничне борошно – 180 г; розпушувач тіста – 15 ч. ложки. Приготування Апельсини добре вимиваємо і натираємо на дрібну тертку десь столову ложку цедри. Далі фрукти розрізаємо навпіл і ретельно вичавлюємо з кожної половинки сік, прямо в миску з манкою, з'єднаної з
необхідною кількістю цукрового піску. Доливаємо сюди масло (бажано рафінована), висипаємо пшеничне борошно і гарненько перемішуємо інгредієнти до отримання однорідної маси. Відставляємо миску з тестом в сторонку і забуваємо про нього хоча б на годинку. Після додаємо до нього розпушувач разом з натертою раніше цедрою, перемішуючи, з'єднуємо їх із загальною масою. Тепер переміщуємо це чудове тісто у форму з выстеленным в ній промасленим пергаментом і виставляємо її в центр духовки. Запікаємо манник при 190 градусній температурі протягом 35-40 хвилин, а після можна буде насолодитися його цитрусовими нотками.