Свою оригінальну назву цей пиріг отримав на честь не менш оригінального зовнішнього вигляду. Після простих маніпуляцій, звичайний рулет з маком перетворюється в ажурне подобу цієї бабусиної серветки.
Незважаючи на зовнішню складність, втілити в життя рецепт «Бабусиної серветки» з маком неймовірно просто і наш покроковий майстер-клас доведе вам це.
Рецепт пирога-рулету «Бабусина серветка» з маком
Якщо вам доводилося піч дріжджові пироги раніше, то і з цією незвичайною варіацією ви впораєтеся без проблем.
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 520 г; яйце - 1 шт.; дріжджі свіжі - 25 г; молоко - 235 мл; цукор - 55 г; вершкове масло - 25 г; рослинне масло - 55 мл Для начинки:
мак - 1 ст.; молоко; цукор - 55 р. Приготування Перший етап включає в себе замішування простого тесту. Схема стандартна: у теплому молоці зі щіпкою цукру розводять дріжджі, залишають до спінювання, а потім додають розчин до борошні разом з яйцем і розтопленим маслом. Після замішування тіста його залишають на расстойку до подвоєння в розмірах, а тим часом беруться за макову начинку. Ви можете придбати вже готову начинку практично в будь-якому супермаркеті, а можете проварити мак, заливши його водою приблизно на сантиметр і підсолодивши за смаком. Коли зерна розбухнуть, зайву рідину зливають і охолоджують начинку.
Тепер приступаємо до формування рулети з маком «Бабусина серветка». Розкачати тісто в прямокутник полусантиметровой товщини, змастіть його поверхню рослинним маслом і присипте залишилися після замісу цукром.
Розподіляємо макову начинку як можна більш рівномірно.
Далі звертаємо пласт тіста в рулет і подравниванием краю з обох сторін. Надлишки тесту не викидаємо. Отриманий рулет скріплюємо в кільце і надрізаємо ножицями приблизно на 2/3 ширини, а розрізані сегменти розкладаємо по обидва боки по черзі.
Зрізані шматочки тіста поміщаємо гладкою стороною в самий центр кільця, щоб заповнити порожнину. Готовий пиріг «Бабусина серветка» з маком повинен постояти ще близько 20 хвилин перед випічкою, щоб знову піднятися. Випікають здобу на змащеному аркуші пергаменту.
Перед розміщенням в духовій шафі поверхню покривають збитим яйцем. Випікання займе близько 40 хвилин (або до вираженого золотистого відтінку) при 180 градусах. Перед зняттям проби пиріг повинен охолонути до теплого.