Ті, хто намагався (а перша спроба майже у всіх невдала) замісити житнє тісто, знають, що цей процес відрізняється від простого і зрозумілого пшеничного замісу. Житнє борошно володіє іншими властивостями, в ній менше клейковини, а тому тісто з житнього борошна не виходить таке ж пружне і еластичне, як пшеничне. Воно пухке, якщо перекласти борошна, стає занадто жорстким, якщо не доповісти – розпливається. Тому, щоб випічка з житнього борошна в домашніх умовах вдалася, доведеться попрактикуватися. Найчастіше можна зустріти рецепт хвірток з житнього борошна, проте ми пропонуємо кілька інших варіантів.
Просте тісто Найпростіше напекти коржі з житнього борошна. Тісто замішуємо в 2 етапи – спершу ставимо опару , а потім вимішуємо.
Інгредієнти: дріжджі сухі (краще працювати з ними) або сухе – 1 ч. ложка/20 г;
борошно житнє – близько 200 г; цукор білий пісок – 1-2 ст. ложки; тепла вода (кипяченная і остуженная) – приблизно 100 мл; яйце велике – 1 шт.; пекарський порошок або розпушувач – 1 ч. ложка; масло «Селянське» або якісний маргарин – 70-80 г; йодована або гірська сіль – 1 щіпка. Приготування З дріжджів, цукру, 2 ст. ложок борошна і теплою (не вище 40 градусів) води розмішуємо кашку і ставимо в тепле місце на пару годин. Опара повинна збільшитися в обсязі приблизно наполовину. Борошно просіваємо з пекарським порошком. Збиваємо яйце з сіллю і розтопленим (не гарячим, інакше яйце згорнеться) або добре розм'якшеним маслом. Доливаємо теплу воду, потроху додаємо борошно, наприкінці вливаємо опару і досить швидко замішуємо тісто. Отриманий згусток (він не буде замішуватися, як пшеничний в єдиний пружний кулька) ділимо на шматочки, розкачуємо і печемо. Виходить така випічка з житнього борошна м'якої і дуже смачною. Якщо додати цукру ще стільки ж, можна спекти печиво із житнього борошна. Виготовляючи вироби будьте уважні – воно темне і орієнтуватися треба не за кольором скоринки, а по структурі тесту, тому тримайте під рукою дерев'яну шпажку або просто загострену сірник. Коли вона виходить з тіста сухий, коржики або печенюшки готові.
Про пироги Якщо чесно, то житні пироги гарні тільки в казках. Пшеничний пиріг виходить м'яким, пишним, чого про житньому не сказати. А ось із суміші пшеничного і житнього борошна можна спекти цілком цікавий пиріжок.
Інгредієнти: борошно якісна житнє і пшеничне – 15 склянки; маргарин для випічки «Пампушка» – 100 г; кипяченная остуженная вода – 1 склянка; фарш з філе морської риби (окуня, наприклад) – 05 кг; цибуля біла велика – 1 шт.; сало або курячий жир – 100 р; яйце велике свіже – 2 шт.; сіль – за смаком. Приготування Муку змішаємо і просеем, додамо розм'якшене масло і воду, відразу замісимо тісто – це треба зробити дуже швидко. Перекладемо тісто в холодильник (не забудьте обернути плівкою) і займемося начинкою. Цибуля дрібно поріжемо,
протушкуйте злегка на розтопленому жирі до м'якості, змішаємо з фаршем (можна і м'ясної використовувати, але рибний пиріг з житнього борошна все ж смачніше). Начинку солимо, додаємо туди яйце і формуємо пиріг. Тісто розгортаємо в корж (товщина тесту близько 4 мм), кладемо його на застелений пергаментом деко на половину викладаємо начинку, а другий, як ковдрою, її вкриваємо. Краї красиво закриваємо, змащуємо яйцем і відправляємо дбати. Пиріг в духовці має перебувати не менше півтори години, а от температура – незвично низька, не вище 150 градусів. Орієнтуємося на запах і готовність тіста. Готуємо пиріг з бульйоном або чаєм.