Чорна смородина є дуже цінною ягодою з-за високого вмісту у своєму складі, вітаміну С. В кулінарії смородина частіше зустрічається у вигляді варення, воно добре допомагає при простудних захворюваннях. Ягоди також сушать або заморожують. Набагато рідше чорну смородину використовують в якості начинки для випічки. А даремно, смородина досить цікава в пирогах, мафінах.
Секрет в тому, що для чорної смородини потрібно трохи більше цукру, ніж зазвичай описується в рецептах. Різкий смородиновий смак добре пом'якшує ваніль.
Щоб смородина була не занадто кислою, її потрібно трохи прокип'ятити. Але слід знати, що разом з кислотою піде і велика частина вітамінів та інших цінних елементів, якими так щедро нагородила чорну смородину природа.
Для маффінів з чорною смородиною, рецепт яких наведено нижче, краще брати свіжозібрані ягоди або варення густої консистенції.
Мафіни з чорною смородиною
Інгредієнти: ягоди чорної смородини - 300 г; борошно вищого сорту - 350 г; цукор - 200 г; вершкове масло розм'якшене - 200 г; яйця - 4 шт.; ванільний цукор - 2 чайні ложки; пекарський порошок - 2 чайні ложки. Приготування Розтираємо масло, цукор і ванільний цукор. Масло цілком можна замінити вершковим маргарином. Вбиваємо яйця і перемішуємо. Старанно промиваємо ягоди чорної смородини і просушуємо. Ягоди кидаємо в приготовлену суміш. Туди ж висипаємо, поступово, і борошно з пекарським порошком. Замішуємо тісто.
Формочки для випічки натираємо маслом і обсипаємо манною крупою або панірувальними сухарями. Наповнюємо форми тестом наполовину. Випікаємо 30-35 хвилин в духовій шафі, дотримуючись температуру 180 градусів. Готові маффіни зі смородиною поливаємо шоколадом.
У мафіни з чорною смородиною можна додати розмочений родзинки або порізаний на шматочки чорнослив. Спробуйте, це смачно і корисно.
Любителів цих ласощів неодмінно припадуть до душі мафіни з сиром і шинкою або родзинками , які чудово прикрасять ваш сніданок.