Для кожного сорту сиру, рівно як і вина, необхідно своє унікальне поєднання. Деякі сири гарні з солодкими фруктами, решта - з медом, або горіхами. Рецепт, про який ми поговоримо в цій статті, включає в себе сири, які відмінно поєднуються з грушею, і основу такого поєднання ми використовуємо для приготування пирога.
Пиріг з «Грюйером» і грушею
Для тіста:
борошно - 2 1/2 ст.; сіль - 1 ч. ложка; цукор - 1 ст. ложка; сир «Грюйер» - 90 г; вершкове масло - 200 г; крижана вода - 6-7 ст. ложок. Для начинки:
груші - 13 кг; цукор - 1/4 ст.; портвейн - 3/4 ст.; вода - 1 1/2 ст.; ванільний цукор - 2 ч. ложки; імбир (тертий) - 1/2 ч. ложки; мускатний горіх - 1/4 ч. ложки; гвоздика - 1/4 ч. ложки; паличка кориці; крохмаль - 2 ч. ложки; яйце - 1 шт. Приготування Почнемо приготування з тіста: змішуємо разом просіяне борошно, сіль, цукор і тертий сир. З допомогою міксера збиваємо суміш з маслом в крихту. Тепер збризкуємо крихту невеликою кількістю крижаної води так, щоб тісто зібралося в єдиний ком. Після цього основу для пирога можна розділити на дві частини: одну трохи побільше і іншу поменше, обгорнути клейонкою і помістити в холодильник на ніч, або на годину в морозильник.
Для начинки змішуємо цукор, портвейн, ванільний цукор, імбир, мускатний горіх, додаємо паличку кориці і ставимо суміш на вогонь.
Чистимо і розрізаємо навпіл груші, дістаємо насіння і розрізаємо навпіл ще раз. Як тільки ароматна суміш і вина і прянощів закипить, додаємо туди груші і залишаємо тушкуватися хвилин на 20. Тим часом покладіть невелику миску в морозильник.
Дістаємо м'які груші з пряної суміші і кладемо в попередньо охолоджену миску, а рідина в каструлі упарюємо до консистенції сиропу. Додаємо в сироп крохмаль і залишаємо його загуснути, після чого даємо охолонути.
Більший кульку тіста розкачуємо і викладаємо у форму, поверх розкладаємо груші і заливаємо їх сиропом. Шматочок тіста поменше послужить кришкою пирога, яку слід розкачати до тієї ж товщини, що і основу. З допомогою пальців склеюємо кришку і дно пирога разом, робимо отвір для виходу пари і змащуємо пиріг збитим жовтком. Випікаємо пиріг при 180 градусах 30-40 хвилин.
Пиріг з «Чеддером» і грушами
Сир «Грюйер» можна замінити більш дешевим і доступним «Чеддером», вийде смачно в будь-якому випадку.
Інгредієнти: груші - 4 шт.; цукор - 1/3 ст.; крохмаль - 1 ст. ложки; сіль - 1/8 ч. ложки; готове пісочне тісто; тертий «Чеддер» - 1/2 ст.; борошно - 1/2 ст.; цукор - 1/4 ст.; сіль - 1/4 ч. ложки; вершкове масло - 1/4 ст. Приготування Для приготування пісочного тіста ви можете скористатися рецептом з попередньої статті, або приготувати основу будь-яким іншим звичним для вас способом.
У мисці змішуємо нарізані тонкими скибочками груші, цукор, крохмаль і сіль, перебираємо суміш за допомогою пальців, щоб рівномірно покрити шматочки плода. Тісто розгортаємо і викладаємо у змащену маслом форму, рівномірно розподіляємо по ньому грушеву начинку.
У цьому рецепті ми не будемо накривати пиріг тестом, а використовуємо суміш сиру, борошна, цукру і солі - змішуємо всі інгредієнти і додаємо м'яке масло. Масляну крихту рівномірно розподіляємо по тесту.
Відправляємо випікатися пиріг при 200 градусах близько 25-35 хвилин до золотавої скоринки. Даємо страві охолонути 15-20 хвилин, і подаємо до столу з кулькою морозива.
Як доповнення до грушам класично використовується сир з блакитною цвіллю, наприклад, широко поширений «Дор Блю», або вже звичний «Пармезан», або «Брі», так що будь-який з попередніх рецептів ви можете урізноманітнити улюбленим сиром за смаком.
Сподобалися наші рецепти, тоді рекомендуємо спробувати сирно-банановий пиріг , відмінне доповнення до чаю в колі сім'ї.