Любителі не солодкавих десертів напевно погодяться з твердженням про те, що журавлина - унікальна ягода. Кислувато-гіркий, вона прекрасно відтіняє солодкість кремів і випічки, додає родзинку шоколадним ласощів і доречні практично в будь-яких солодких стравах. Сьогодні ми готуємо смачний пиріг з журавлиною в декількох варіантах.
Відкритий пісочний пиріг з журавлиною і яблуками
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 2 ст.; сіль - щіпка; вершкове масло - 10 ст. ложок; яйце - 1 шт. Для начинки:
апельсин - 1 шт.; яблука - 2 шт.; журавлина заморожена - 1 ст.; родзинки - 1/2 ст.; цукор - 1 ст. Приготування Почнемо приготування пирога з замішування тіста: борошно просіваємо гіркою на стіл, додаємо дрібку солі, кладемо в центр гірки холодне масло, нарізане кубиками, і рубаємо масло з борошном, з ножем до утворення крихти. Перекладаємо крихту з тіста в миску і наливаємо 3-4 столових ложки крижаної води і замішуємо гладке, але туге тісто. Все тісто ділимо на дві частини, кожну з яких обертаємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник.
Поки тісто відпочиває в холодильнику, можна зайнятися начинкою: цедру і сік одного апельсина змішуємо з нарізаними яблуками, журавлиною, родзинками і цукром.
Пісочне тісто тонко розкачуємо на посипаній борошном поверхні, викладаємо у змащену маслом форму для пирога і заповнюємо начинкою. Залишки тесту нарізаємо смужками, які необхідно покласти хрест-навхрест поверх начинки. Змащуємо пиріг збитим яйцем і посипаємо цукром.
Пиріг з журавлиною буде випікатися 30-35 хвилин при 200 градусах.
Рецепт листкового пирога з журавлиною
Інгредієнти: листкове тісто - 250 г; яблука - 3 шт.; цукор - 1/3 ст.; кориця - 1/2 ч. ложки; борошно - 1 ст. ложка; сушена журавлина - 1/2 ст.; волоський горіх - 1/4 ст.; лимонний сік - 1 1/2 ч. ложки; яйце - 1 шт.; цукрова пудра для прикраси. Приготування У мисці змішуємо цукор, корицю і борошно. Додаємо журавлину, порубані ножем волоські горіхи і перемішуємо. Яблука очищаємо від шкірки, нарізаємо великими кубиками і скроплюємо лимонним соком.
Листкове тісто розкачуємо на посипаній борошном поверхні і нарізаємо на прямокутник 30 на 40 див. коротшу сторону повертаємо до себе і посипаємо сумішшю цукру, кориці, журавлини і горіхів. Поверх присипки розкладаємо яблука і звертаємо тісто в рулет. Перекладаємо рулет на деко, змащуємо збитим яйцем і ставимо випікатися 20 хвилин при 180 градусах. Готовий штрудель з журавлиною посипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу.
Дріжджовий пиріг з журавлиною і сметаною
Інгредієнти: борошно - 500 г; молоко - 1 ст.; дріжджі (свіжі) - 50 р; яйця - 2 шт.; цукор - 1-1/2 ст.; сметана - 400 г; журавлина - 1 склянка; вершкове масло - 100 р. Приготування Борошно просіваємо гіркою на стіл, в центрі гірки робимо лунку, в яку кладемо раскрошенние свіжі дріжджі і чайну ложку цукру. Заливаємо дріжджі теплим молоком і залишаємо розійтися на 10-15 хвилин. Підбираючи борошно з країв до центру, поступово замішуємо тісто до
однорідності, потім викладаємо в змащену маслом миску, накриваємо рушником і ставимо підійти в тепле місце на 1 годину.
Сметану збиваємо з цукром і яйцем. Тісто розгортаємо і викладаємо у форму для випічки з високими бортами. Заповнюємо основу з тіста сметаною, а зверху викладаємо ягоди журавлини. Перед тим, як поставити пиріг в духовку, розкладаємо по ньому шматочки масла. Пиріг з журавлиною буде готуватися 20-25 хвилин при максимальній температурі. Готовий десерт посипаємо цукровою пудрою.
Якщо ви хочете приготувати пиріг з журавлиною в мультиварці, то вибирайте режим «Випічка» на автоматичне час.