Яблучний пиріг з брусницею це класика домашньої кухні. Особливу пікантність цим пирогів надає гіркувато-кислий смак брусниці. В начинку для пирогів використовують свіжі або морожені ягоди, а також брусничне варення. Яблука краще брати тверді з кислинкою. У нашій статті наведені рецепти з використанням готового тіста, але якщо є час і бажання, можна приготувати тісто по улюбленому вами рецептом, вийде ще пахучіше і смачніше. Про те, як приготувати пиріг з брусницею і яблуками ми розповімо в нашій сьогоднішній добірці.
Пиріг з брусницею і яблуками з дріжджового тіста
Інгредієнти: дріжджове тісто - 500 г; крохмаль - 2 ст. ложки; яблука - 5 шт.; брусничне варення - 1 склянка; цукор - 5 ст. ложок; жовток - 1 шт.; молоко - 1 ч. ложка; масло рослинне - 1 ч. ложка. Приготування Трохи тіста залишимо для прикраси готового пирога, решта розкачуємо за розміром дека або форми для пирога товщиною 5 мм Деко змащуємо маслом і з допомогою качалки переносимо пласт тіста, розрівнюємо, формуємо борту. Тісто посипаємо крохмалем.
Очищені і нарізані часточками яблука розподіляємо по тесту, зверху викладаємо рівномірним шаром брусничне варення , посипаємо цукром. Бортики акуратно підверніть, надаючи пирога красиву форму. Залишене тісто розкочуємо тонким шаром і ріжемо смужками. Зі смужок робимо джгутики і закриваємо верх пирога сіткою з джгутиків або кісок.
Ставимо пиріг в нагріту до 190 градусів духовку і випікаємо 20 хвилин, після цього виймаємо пиріг і змащуємо краєчки сумішшю жовтка, молока і масла. Випікаємо ще 10 хвилин при тій же температурі, перевіряємо готовність дерев'яною шпажкою. Випечений пиріг виймаємо з духовки, накриваємо рушником і охолоджуємо до кімнатної температури.
Пиріг з брусницею і яблуками з листкового тіста
Інгредієнти: листкове дріжджове тісто - 500 г; брусниця - 300 г; яблука - 2 шт.; крохмаль - 2 ст. ложки; цукор - за смаком. Приготування Брусницю моєму, відбираємо зіпсовані ягоди й обсушуємо. Яблука миємо, чистимо від шкірки і серцевини, тремо на крупній тертці. Змішуємо брусницю з яблуками, засипаємо цукор, крохмаль, можна додати трохи кориці, все добре перемішуємо. Тісто розгортаємо і викладаємо на деко, викладаємо на нього начинку, формуємо краю. Точно також як у попередньому рецепті оформляємо верх сіткою зі смужок тіста. Випікаємо при температурі 200 градусів 20 хвилин.
Листковий пиріг з брусницею і яблуками
Інгредієнти: листкове тісто - 1 упаковка; брусниця - 250 г; яблуко - 2 шт.; молоко - 250 мл; жовток - 3 шт.; цукор - 100 г; борошно - 60 г; боби тонка. Приготування Підігріваємо молоко і натираємо до нього половину 1 боба тонка. Жовтки збиваємо з цукром, додаємо борошно і гаряче молоко, все добре
перемішуємо. Ставимо суміш на вогонь і варимо на слабкому вогні, безперервно помішуючи, поки рідина не стане густою. Потім охолоджуємо і збиваємо крем міксером.
Яблука готуємо на пару, в мікрохвильовій печі або запікаємо в духовці до м'якості, видаляємо шкірку і перетираємо через сито (подрібнюємо блендером). Яблучне пюре змішуємо з приготованим кремом. Листкове тісто розкачуємо за формою дека і укладаємо на нього, на пласт тіста викладаємо половину крему, потім шар брусниці і зверху знову крем, розрівнюємо. Ставимо в духовку, нагріту до 220 градусів і випікаємо 30 хвилин. Перед подачею остудити, так як якщо розрізати гарячий пиріг, то крем буде витікати.