Смак цитрусових відмінно відтіняє важкі десерти і випічку, тому цю статтю ми вирішили присвятити ароматним апельсиновим кекси. Такі кекси прекрасні як у самостійному виді, так і у складі тортів.
Рецепт марокканського апельсинового кексу
Схід завжди відрізняється яскравими і смачними рецептами і цей кекс з апельсиновим соком і цедрою не стане винятком.
Інгредієнти: яйця - 4 шт.; цукор - 1 ст.; рослинне масло - 1/2 ст.; борошно - 2 ст.; пекарський порошок - 4 ч. ложки; сіль - 1/2 ч. ложки; апельсиновий сік - 1/2 ст.; цедра 2-х апельсинів; ваніль - 1 ч. ложка. Приготування Яйця і цукор збиваємо з допомогою міксера до загустіння. Не перестаючи збивати масу, невеликими порціями додаємо до неї рослинне масло. Борошно з пекарським порошком ретельно просіваємо і навіть перемішуємо вінчиком 15-20 секунд, щоб в процесі приготування кекс піднімався рівномірно. Порційно підсипаємо суміш сухих інгредієнтів до вологим, потім додаємо свіжовичавлений апельсиновий сік, цедру і ваніль або ванільний екстракт.
Форму для випічки змащуємо маслом і заливаємо в неї кексову суміш, Випікаємо страву в духовці при 180 градусах близько 40 хвилин.
Сирно-апельсиновий кекс з морквою
Інгредієнти: борошно - 2 1/2 ст.; сода - 2 ч. ложки; мускатний горіх - 2 ч. ложки; кориця - 2 ч. ложки; вершкове масло - 1 1/2 ст.; сир - 150 г; цукор - 2 1/2 ст.; яйця - 2 шт.; молоко - 1/4 ст.; цедра 2 апельсинів; терта морква - 2 ст.; ванільний екстракт - за смаком. Приготування Борошно просіваємо 2-3 рази разом з содою, корицею і мускатним горіхом. М'яке масло збиваємо з цукром до утворення пухкої і ніжною суміші. Додаємо до яєчно-цукрової суміші яйця, по одному за раз до повного вимішування. Як тільки яєчно-масляна емульсія сформується, додаємо в неї молоко і половину борошняної суміші, гарненько вимішуємо. Додаємо в тісто цедру, терту моркву, нежирний сир , ванільний екстракт і борошно. Вимішуємо все до однорідності. Ділимо масу на 2 частини і випікаємо у формі 40 хвилин при 180 градусах.
Обидва кексу можна поєднати в торт, промазавши кексовие коржі улюбленим кремом.
Якщо ви бажаєте приготувати морквяно-апельсиновий кекс в хлібопічці, то закладіть всі інгредієнти в зазначеному в інструкції порядок і поставте режим «Випічка» на 60 секунд.
Шоколадно-апельсиновий кекс
Інгредієнти: вода - 1/2 ст.; вершкове масло - 115 г; рослинне масло - 1/2 ст.; какао - 5 ст. ложок; апельсиновий сік - 1/2 ст.; борошно - 2 ст.; цукор - 1 ст.; сіль - 1/2 ч. ложки; молоко - 1/2 ст.; сода - 1 ч. ложка; яйця - 2 шт.; апельсинова цедра - 1 1/2 ч. ложки. Приготування Воду, рослинне та вершкове масло і какао змішуємо в сотейнику і ставимо на невеликий вогонь. Доводимо суміш до кипіння, потім знімаємо з вогню і додаємо апельсиновий сік.
Далі засипаємо цукор і ретельно все перемішуємо. Борошно просіваємо, солимо і додаємо в шоколадно-цукрову суміш, знову акуратно все перемішуємо. Далі в тісто відправляється сода і тепле молоко, і нарешті, яйця з апельсиновою цедрою.
Виливаємо суміш для кексу у форму для випічки, змащену маслом і ставимо випікатися при 190 градусах на 35-40 хвилин. Перевіряємо готовність шоколадного кексу сірником або зубочисткою.
Апельсиновий кекс за цим рецептом можна запросто приготувати і в мультиварці, для цього акуратно заливаємо тісто в попередньо змащену маслом чашу пристрою і випікаємо 60 хвилин в режимі «Випічка».
Поки апельсиновий кекс ще гарячий, його можна просочити цукровим сиропом на основі апельсинового соку, цедри і цукрової пудри. Перед подачею ласощі має пройнятися сиропом і повністю охолонути.