Якщо ви заготовили на зиму брусницю тим або іншим способом, можна буде побалувати домашніх і гостей в зимово-весняний період, якщо в якості десерту спекти смачні вітамінні пироги з дріжджового або листкового тіста з начинкою з брусниці.
Тісто (особливо листкове, ну і дріжджове теж) для пирогів можна купити готове в супермаркетах, будинкових кухнях і інших підприємствах громадського харчування. А краще, звичайно ж, замісити тісто самостійно.
Рецепт пирога з дріжджового тіста з брусницею
Інгредієнти для тіста: вода, а краще молоко - 250 мл (стакан); цукор - 2 ст. ложки; борошно пшеничне високосортна - близько 500-600 г (2 склянки); дріжджі сухі - 1 ч. ложка (або живі 10 м); сіль - 1 щіпка; олія для змазування рук; борошно для посипання; інгредієнти для начинки: брусниця, перетерта з цукром або томлена (пареная). Приготування Спочатку приготуємо опару: трохи підігріємо молоко або воду (не вище температури тіла) і розчинний в ньому цукор і дріжджі. Додамо 2 столові ложки борошна, ретельно перемішати і поставимо в тепле місце хвилин на 20-30.
Після закінчення цього часу переливаємо опару в миску і починаємо подсеивать туди борошно, замішуємо тісто. Скачуємо його грудкою, накриваємо чистою полотняною серветкою і ставимо в тепле місце хвилин на 20 після чого обминаємо і вимішуємо тісто. Знову накриваємо і ставимо тісто в тепло ще на 20 хвилин. Повторюємо цикл від 3-х до 5-ти разів.
Тепер пиріг. Коли тісто добре підійшло, розкачуємо його в лист товщиною близько 05 см і формуємо підкладку.
Або викладаємо у форму і обрізаємо краю, або кладемо підкладку на деко і приліплюваний бортик. Наповнюємо пиріг ягідною начинкою і робимо сіточку або інший малюнок з тонких джгутиків тіста. Випікаємо пиріг з брусницею в духовій шафі протягом 30-40 хвилин при середній температурі. Про готовність можна судити за кольором і запахом. Готовий пиріг змащуємо білком курячого яйця або вершковим маслом. Подаємо до чаю або кави.
Дріжджовий пиріг з яблуками і брусницею печеться точно також тільки в начинку можна додати дрібно нарізані свіжі яблука.