Кекси - поширений вид солодких кондитерських виробів часто - з ізюмом, горіхами, фруктами або джемом. Звичайно кекси випікаються з дріжджового або бісквітного тіста і традиційно подаються до святкового столу. Кекси можуть бути прямокутної або круглої форми (іноді з наскрізним отвором у центрі).
Рецепти приготування кексів в різних країнах варіюють у зв'язку з розходженням місцевих інгредієнтів і національно-регіональних кулінарних традицій, що, звичайно ж, дуже цікаво. На пострадянському просторі для приготування кексів часто використовують різні молочні продукти: кефір, сметану та інші.
Рецепт простого і смачного кексу на сметані
Приготування кексів із сметаною - процес нескладний, багато часу для цього не буде потрібно.
Інгредієнти: борошно пшеничне високосортна - близько 2-х склянок; цукор-пісок - 150-200 г; яйце куряче - 2-3 шт.; коньяк, ром або лікер - 25 мл; натуральне вершкове масло - 50-80 г; сметана жирністю 15-20% - близько 250 г; сода гашене оцтом - на кінчику ножа; ваніль; ізюм; цукрова пудра. Приготування Запарим окропом ізюм, зіллємо воду через 10 хвилин. Розітремо яйця з додаванням цукру і злегка взобьем. Додамо сметану, погашену соду, ваніль, коньяк і розтоплене вершкове масло. Всі перемішаємо і почнемо поступово подсеивать борошно. Можна вимісити тісто міксером на малих обертах (по консистенції воно має бути не дуже густим). На цьому етапі додаємо в тісто пропарений родзинки. Можна також додати шматочки шоколаду, цукатів, свіжих фруктів і/або трохи фруктового соку, сиропу.
Заповнюємо тістом змащені маслом форми на 2/3 висоти (дуже зручні силіконові). Добре кекси випікаються в невеликих формах. Випікаємо кекси в духовій шафі при температурі близько 200 градусів С протягом 30-40 хвилин. Про готовність випічки повідомляє рум'яна кірочка і апетитний запах. Також можна проткнути кекс з родзинками в середині сірником, якщо вона залишилася сухою, значить, кекс готовий. Акуратно витягаємо готові кекси з форм (якщо вони не силіконові, то спочатку ставимо дном на мокрий рушник, а потім перевертаємо). Гарячі кекси присипаємо цукровою пудрою. Можна облити їх глазур'ю або кремом. Чекаємо хвилин 15 і розрізаємо.
Кекс з сиром і сметаною
Інгредієнти: борошно пшеничне високосортна - близько 2-х склянок; цукор-пісок - 170-200 г; какао - порошок - 2 ст. ложки; яйце куряче - 2-3 шт.; темний ром або шоколадний лікер - 25 мл; натуральне вершкове масло - 50-80 г; сметана жирністю 15-20% - близько 150 г; сир середньої жирності - 150 г; сода, гашене оцтом - на кінчику ножа; ваніль; курага - близько 100-150 г; шоколад - 1 велика плитка. Приготування Курагу переберемо, промиємо і запарим окропом хвилин на 15.
Цукор змішаємо з какао і яйцями і розітремо. Розтоплене масло змішаємо зі сметаною і сиром, протертим через сито (це обов'язково). Змішаємо всі разом і додамо ром, ваніль і гашену соду. Просеем борошно і замісимо не дуже густе тісто. Ретельно промесим його міксером і додати курагу, нарізану дрібними шматочками, і шоколад, натертий на крупній тертці або порізану ножем (використовуємо не всю плитку). Заповнюємо змащені маслом форми на 2/3 і випікаємо кекси в духовій шафі протягом 30-40 хвилин
при середній температурі. Отримуємо готову випічку з форм (див. попередній рецепт вище). Посипаємо гарячі кекси натертим шоколадом і чекаємо хвилин 15-20. Смак у цього десерту дуже вишуканий і суворий, вони не нудотні, ніж та чудові для тих, хто не любить занадто солодкі десерти.
Будь-які кекси можна подавати теплими або холодними з чаєм, кава , гарячим шоколадом, ройбушем, мате, або гарячим узваром.