Для святкового столу добре приготувати такий нетривіальний десерт як пиріг з сирними кульками. Цей пиріг не нудотний, смачний і красиво виглядає на розрізі.
Розповімо, як приготувати шоколадний пиріг з сирними кульками.
Рецепт пирога з сирними кульками
Інгредієнти: Для сирних кульок:
сир - 250 г; яєчні жовтки - 2-3 шт.; цукор-пісок - 2 ст. ложки; кокосова стружка - близько 50 м (може трохи більше); ваніль - щіпка. Для шоколадного тіста:
шоколад - 50 г + ще трохи для прикраси; яйце куряче - 3-4 шт.; борошно пшеничне високосортна - 10-12 ст. ложок; цукор-пісок - близько 50 м; какао-порошок - 2 ст. ложки; ваніль - щіпка; ром (або коньяк, бренді) - 2 ст. ложки; сіль - на кінчику ножа; сода, погашена оцтом - на кінчику ножа. Приготування Спочатку приготуємо сирні кульки . Сир розітремо з цукром, кокосовою стружкою, ваніллю і яєчними жовтками. Обвалюємо в стружці і викладаємо у форму (краще роз'ємну). Дно потрібно простелити промасленим пекарської папером.
Тепер готуємо тісто. 1/2 частина какао змішаємо з цукром. Відокремлюємо жовтки від білків і збиваємо їх з какао-цукровою сумішшю.
Розтопимо на водяній бані шоколад. Додамо ром і ваніль. З'єднуємо і перемішуємо вінчиком.
Збиваємо білки з другою частиною цукру до утворення стійкої піни. Акуратно перемішуємо цю суміш з шоколадно-яєчною масою. Додаємо потроху просіяне борошно, погашену соду і сіль. Тісто повинне вийти рідкуватим. Заливаємо кульки у формі тестом. Випікаємо пиріг близько 40-50 хвилин при температурі 180-200 градусів С.
Готовий пиріг зверху посипаємо тертим шоколадом. Можна посипати торт кокосовою стружкою і прикрасити цукатами.
Пиріг з сирними кульками можна спекти в мультиварці. Наприклад, для мультиварки «Панасонік» вибираємо режим «випічка», час близько 1 годину 40 хвилин.
За назвою передбачається, що пиріг з сирними кульками треба спекти, проте відомий і інший рецепт, правда, це вже скоріше не пиріг, а «холодний» торт.
Торт з сирними кульками
Інгредієнти: сир - 250 г; яєчні жовтки від 10 перепелиних яєць (щоб уникнути сальмонельозу); цукор-пісок - 2 ст. ложки; кокосова стружка - близько 50 м (може і більше); ваніль - щіпка. Для шоколадно-сметанною маси:
будь цукрове або пісочне печиво (можна сухі несолоні крекери) - близько 200 г; цукор-пісок - 3-5 ст. ложок; какао-порошок - 3-4 ст. ложки; сметана - близько 150 мл; вершки натуральні молочні середньої жирності - близько 100 мл; ром або коньяк - близько 100 мл; вода - 40 мл; желатин харчовий - 10-20 м; маленька шоколадка і цукати для прикраси. Приготування Готуємо в скляній формі з високим бортиком. Печиво перетворюємо в крихту, використовуючи комбайн, млинок або м'ясорубку.
Желатин повинен розбухнути в суміші рому з водою. Проціджуємо цю суміш і додаємо до неї, сметану. Цукор змішуємо з какао і вершками. Прогріваємо цю суміш на водяній бані до розчинення цукру. З'єднуємо обидві суміші і перемішуємо до однорідності. Додаємо мелене
печиво не обов'язково все - повинна вийти маса консистенції, як тісто на оладки.
У чисту суху форму заливаємо шар тіста і поміщаємо в холодильник, другу частину суміші поки тримаємо в теплі. Коли шар у формі подзастил. Формуємо сирні кульки - так само, як в рецепті, наведеному вище, і викладаємо їх у форму. Зверху заливаємо другою частиною маси. Посипаємо тертим шоколадом і кокосовою стружкою. Можна прикрасити цукатами. Поміщаємо форму на полицю холодильника до повного застигання.
Пиріг з сирними кульками подаємо з кавою, чаєм, каркаде або ройбушем. Можна подати чарку бальзаму або лікеру.