Іноді хочеться поласувати чим-небудь особливо смачним. Можна, наприклад, приготувати пісну (або не дуже пісну) шоколадну коврижку, рецепт цього ласощі зовсім нескладний. Така випічка, безумовно, сподобається вашим домашнім і гостям.
Як приготувати шоколадну коврижку?
Інгредієнти: борошно пшеничне високосортна - приблизно 15 склянки; вода (або молоко) - 1 склянка (близько 200 мл). цукор - 5-8 ст. ложок; какао-порошок - 3-5 ст. ложок; мигдальний лікер або темний ром - 30 мл; олія рослинна (або вершкове натуральне) - близько 100 мл (або 100 г); сода харчова, погашена оцтом - на кінчику ножа; ізюм - 100 г; горіхи волоські або фундук - 100 г; ваніль або кориця (але не разом - або одне, або інше); середня плитка шоколаду (краще горького або класичного темного, втім, вибір за вами). Приготування Родзинки помістимо в миску і заллємо окропом. Почекаємо 10-20 хвилин, поки родзинки набубнявіє, і зіллємо воду, після чого промиємо ще раз і скинемо ягоди на сито. Потім добре б перекласти ізюм на паперову серветку, щоб максимально видалити залишки води.
Обсушені ягоди перекладемо в миску і обваляем в 1 столовій ложці борошна.
Горіхи подрібнити, але не занадто, з допомогою ножа або будь-яким іншим зручним способом.
В окремій мисці змішаємо какао-порошок з 1 столовою ложкою цукру, додамо погашену оцтом соду, ваніль і лікер. Потім додамо склянку води, цукор, що залишився, рослинна (або розм'якшене вершкове) масло. Встановлюємо миску на водяну баню і заважаємо віночком до повного розчинення цукру. Тепер закладаємо горіхи і родзинки. Потроху додаємо просіяне борошно, одночасно замішуючи тісто. Помішуємо тісто ретельно, можна міксером на малих обертах з спиралеобразними мішалками. Тісто не повинно бути дуже густим.
Тепер нам потрібна вогнетривка форма, в яку ми перельем тісто (особливо зручні силіконові).
Форму зсередини попередньо змастимо маслом.
Ставимо форму в розігріту духову шафу, запікаємо при температурі близько 180 градусів по С протягом 35-40 хвилин.
Готову ще гарячу шоколадну коврижку посиплемо тертим шоколадом і меленими горіхами. Коли коврижка злегка охолоне, її можна різати на шматочки ножем і подавати з чаєм, кавою, гарячим шоколадом , мате, ройбушем та іншими напоями подібного типу. Можна подавати коврижку і з молочними продуктами-молоком, несолодким йогуртом, кефіром, кислим молоком та іншими подібними. Слід зауважити, що солодку випічку (і в принципі, випічку) краще їсти в першій половині дня.