Готувати солодощі в домашніх умовах не завжди просто, і коврижку важко віднести до розділу "на швидку руку", але, тим не менш, залишати без уваги це традиційне блюдо також не варто. Про рецептах пряники з сиром читайте нижче.
Королевська коврижка з сиром
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 320 г; цукор - 1/2 ст.; сода - 1/4 ч. ложки; мед - 1 ст. ложка; маргарин - 100 р. Для начинки:
сир - 400 г; цукор - за смаком; яйця - 2 шт. Приготування М'який маргарин перетираємо з борошном. Соду змішуємо з підігрітим медом і вливаємо в тісто. У суміш додаємо цукор все вимішуємо. Готове тісто загорнути плівкою і залишаємо в холодильнику на 20 хвилин. Ділимо відпочиле тісто на 2 половинки, кожну розкачуємо.
Викладаємо одну з половин на змащений маслом деко. Для начинки з'єднуємо сир з яйцями і збиваємо. Викладаємо начинку поверх базового шару і накриваємо другою половиною тіста. Змащуємо коврижку маслом, або яйцем і випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин.
Сирна коврижка
Інгредієнти: борошно 160 г; молоко - 1/2 ст.; сир - 450 г; яйця - 3 шт.; цукор - 1 ст.; розпушувач - 1 1/2 ч. ложки; маргарин - 125 г; рослинне масло. Приготування Яйця збиваємо з цукром. Розтоплюємо Маргарин і вводимо до яєць. Додаємо в суміш тепле молоко. Борошно просіваємо з розпушувачем. Змащуємо форму для випікання маслом і виливаємо в неї приготоване тісто. Ставимо форму в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
Сирно-яблучна коврижка
Інгредієнти: цукор - 1 ст.; мед - 2 ст. ложки; борошно - 2 ст.; сир - 200 г; яблука - 2-3 шт.; розпушувач - 1 ч. ложка; горіхи - 1 жменя; рослинне масло - 100 мл; кориця - щіпка. Приготування Цукор, корицю та мед розчиняємо у 200 мл теплої води. Борошно окремо просіваємо з розпушувачем. Горіхи подрібнюємо за допомогою ножа.
Змішуємо сухі інгредієнти з водою, додаємо масло, горіхи і сир. Замішуємо тісто для пряників. З яблук видаляємо серцевину і нарізаємо тонкими пластинами.
Виливаємо тісто для пряників у змащену маслом форму для випікання, поверх розкладаємо яблука. Ставимо форму в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
Для того, щоб зробити коврижку ще більш ароматною, крім кориці в тісто можна додати мелену гвоздику, або навіть трохи імбиру, а крім горіхів присмачити тісто можна родзинками, курагою та іншими сухофруктами.