Манник - не що інше, як простий пиріг, борошно в якому замінена манною крупою (до речі, деякі рецепти борошно додається до цих досі). Манник можна приготувати і подати самостійно, а можна використовувати як коржі для торта, прикрасити ягодами, сиропом або кремом. У цій статті ми розповімо, як приготувати манник з сиром.
Манник без борошна з сиром
Інгредієнти: сир - 300 г; манна крупа - 1 ст.; кефір - 2/3 ст.; цукор - 2/3 ст.; яйця - 3 шт.; розпушувач для тіста - 1 ч. ложка. Приготування Домашній кефір злегка підігріваємо і заливаємо їм манну крупу. Залишаємо манку набрякнути хвилин 30. Тим часом можна збити сир з яйцями і цукром (не завадить і крапля ванільної есенції, або чайна ложка ванільного цукру). В отриману однорідну масу з сиру і яєць додаємо розпушувач, перемішуємо і кладемо набряклу манку.
Перемішуємо тісто з допомогою ложки до однорідності і перелити у форму для випікання розміром, приблизно 20х20 див. Форму попередньо змащуємо маслом і посипаємо манною крупою.
Випікаємо маннік на кефірі з сиром 45 хвилин при 180 градусах. Готову страву можна посипати цукровою пудрою, полити варенням, або прикрасити збитими вершками.
Якщо ви бажаєте приготувати манник з сиром в мультиварці, то перелийте тісто у змащену чашу пристрою і виставте режим "Випічка" на 60 хвилин.
Манник з сиром і сметаною
Манники на сметані виходять самими ніжними і повітряними. Справа в тому, що сметана, як і кефір містить велику кількість молочної кислоти, а тому прекрасно вступає в реакцію з содою або розпушувачем для тесту.
Інгредієнти: манна крупа - 1 ст.; сметана - 1 ст.; сир - 250 г; цукор - 1 ст.; яйця - 2 шт.; сода - на кінчику ножа; вершкове масло - 100 г; родзинки, подрібнені горіхи - за бажанням. Приготування Манну крупу змішуємо зі сметаною і залишаємо набрякнути 20-25 хвилин. Поки манка вбирає вологу, збиваємо яйця з цукром і додаємо їх до вже набряклої крупі. Слідом відправляємо м'яке вершкове масло, соду і перетертий сир. Вимішуємо однорідне тісто і доповнюємо його за смаком подрібненими горіхами, родзинками, або іншими сухофруктами.
Форму для випікання змащуємо маслом і присипаємо борошном або манною крупою. Заливаємо тісто у форму і ставимо його в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин. Після закінчення часу манник слід остудити і лише після подавати до столу.
Манник з сиром на молоці
Інгредієнти: манна крупа - 200 г; молоко - 200 мл; сир - 150 г; цукор - 1/2 ст.; вершкове масло - 1 ст. ложка; сметана - 2 ст. ложки; сода - щіпка; ванільна есенція. Приготування Манку заливаємо злегка теплим молоком і залишаємо набухати. Через пару годин присмачую суміш ванільною есенцією, цукром і м'яким вершковим маслом. Сир перетираємо через сито окремо і змішуємо зі сметаною, отриману суміш додаємо до решти інгредієнтів тесту. Переливаємо однорідне тісто в підготовлену форму для випікання і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку.
Через 30-35 хвилин, коли верхівка нашого манного пирога стане золотисто-коричневого кольору, його можна витягнути з духовки і залишити остигати в теплі.
Якщо ви хочете трохи урізноманітнити пиріг, то приготуйте манник з сиром і яблуками. Робиться це елементарно просто: яблука нарізаємо кубиками і скроплюємо лимонним соком, додаємо їх у вже готове тісто і все перемішуємо. Випікаємо манник при тій же температурі, а подаємо зі сметаною, заварним або білковим кремом, а також цукровою пудрою, змішаною з корицею.