До сніданку, ланчу або обіду у вихідні дні можна приготувати пиріг з лимоном. Відомо безліч різних рецептів такої випічки з використанням різних видів тіста, з різними добавками (і без них). Розповімо, як і які пироги з лимоном можна спекти.
Рецепт листкового пирога з лимоном
Інгредієнти: борошно пшеничне - близько 2-3 склянок; сметана натуральна - близько 200 мл; яйце куряче - 2 шт. масло вершкове натуральне - близько 200 г; сода, погашена оцтом - на кінчику ножа; коньяк або ром - 1-2 ст. ложки; ваніль - зовсім небагато; лимон - 1-2 шт.; цукор - близько 07-1 склянки. Приготування Розтоплене (або топлене) масло змішаємо з борошном, сметаною та яйцями. Додамо соду, погашену оцтом, коньяк і ваніль. Замісимо тісто (можна використовувати для цього міксер на малих обертах). Тісто ділимо на чотири частини, складаємо їх один на одного, промазуючи розтопленим маслом. Розкачуємо, сминаем в кому і повторюємо цикл 1-2 рази. Тісто загортаємо у плівку і покласти на полицю холодильника години на 2 - нехай «відпочине».
До потрібного моменту готуємо начинку: лимон очищаємо максимально добре і подрібнюємо, використовуючи блендер, комбайн або тертку. Стежимо, щоб кісточки в начинку не потрапили. Додаємо цукор і ретельно перемішуємо.
З готового листкового тіста розкачуємо 2 пласти, один з яких викладаємо на деко, застелене листом пекарської папери, змащеній олією. Зверху на пласт тіста рівним шаром викладаємо лимонну начинку і накриваємо другим шаром. Краї защипуємо. Випікаємо при температурі близько 200 градусів С протягом 25-30 хвилин.
Дотримуючись цієї ж рецептурою, можна спекти пиріг з начинкою з лимона і апельсина та/або яблука.
Для цього начинку робимо начинку з пробитих в блендері цитрусових. Яблука можна натерти на тертці і змішати це пюре з лимоном, щоб не потемніло. Чи можна яблуко нарізати дуже тонкими невеликими скибочками і викласти їх на пласт тіста, а потім зверху розподілити рівномірно цитрусово-цукрову начинку. Зверху накриваємо другим шаром, защипуємо краю і випікаємо точно так само, як в першому рецепті.
Також можна спекти і більш ситний пиріг з сиром і лимоном. Для цього цукрово-лимонну начинку змішуємо з сиром. В іншому процес приготування не відрізняється. Подаємо такі пироги з кавою або чаєм. Можна подати чарку лимончелло або іншого лікеру.
Пісочний пиріг з лимоном
Інгредієнти: борошно пшеничне - близько 400 м; лимон - 1-2 шт.; манна крупа - 1-2 ст. ложки; цукор - близько 100-150 г; яйця курячі - 2 шт.; вершкове масло - 100 г; коньяк - 1 ст. ложка; сода, погашена оцтом - 1 щіпка; ваніль - щіпка. Приготування Очищаємо лимон і подрібнюємо будь-яким зручним способом (блендер, м'ясорубка, комбайн, терка). Отриману масу змішати з половиною порції цукру і манною крупою. Ретельно перемішуємо.
Тепер тісто. Просіяне борошно змішуємо з яйцями, розтопленим маслом і цукром. Додаємо коньяк, ваніль і дрібку погашеної оцтом соди. Замішуємо тісто руками, змащеними олією. Промешиваем ретельно до еластичності.
Готове тісто ділимо на дві частини (приблизно 4/5 і 1/5). З більшої частини робимо круглий нетонкий пласт і викладаємо в неглибоку форму (змащену маслом) так, щоб краї пласта накрили бортик. На тісто зверху викладаємо рівномірно лимонну начинку. Тісто розгортаємо в пласт і нарізаємо смужками. Зі смужок робимо «ґрати». Запікаємо в духовій шафі при температурі 200-230 ° С протягом 25-30 хвилин. Готовий пиріг у формі накриваємо тарілкою і перевертаємо, знімаємо форму, накриваємо стравою і ще раз перевертаємо. Перед нарізанням пиріг злегка остуджуємо. Подаємо з чаєм або кавою.