Манник - один з небагатьох способів, які зроблять шанувальником манки навіть того, хто раніше на дух не переносив цю крупу. Манник - це, по суті, проста запіканка, в якій замість борошна використовується манка. У готовому блюді, при правильному приготуванні, манка не відчувається взагалі. Сьогодні ми познайомимося з рецептами шоколадного лепешняку.
Рецепт шоколадного лепешняку
Інгредієнти: молоко - 1 ст.; манна крупа - 1 ст.; цукор - 2-3 ст. ложки; какао-порошок - 80 г; яйця - 3 шт.; сода - 3 г; сметана для подачі. Приготування Яєчні жовтки розтираємо з цукром дочиста і засипаємо в них манну крупу. Білки збиваємо окремо до м'яких піків і вносимо в суміш жовтків і манки. Залишається лише додати какао-порошок і соду. При бажанні додатково можна додати в тісто шматочки шоколаду або розділити його на дві частини: одну змішати з какао , а другу залишити чистою.
Виливаємо основу для лепешняку в змащену маслом форму і ставимо його в розігріту до 180 градусів духовку випікатися до повної готовності. Тепер, коли страва готова, його залишається залити молоком і залишити в духовці ще на 5 хвилин. Шоколадний маннік на молоці подається зі сметаною або варенням.
Рецепт шоколадного лепешняку на кефірі
Інгредієнти: манна крупа - 1 ст.; борошно - 1 ст.; яйця - 2-3 шт.; кефір - 375 мл; вершкове масло - 90 г; цукор - 1/2 ст.; какао-порошок - 2-3 ст. ложки; розпушувач для тіста - 1 ч. ложка; халва - 150 г; сіль - щіпка. Приготування Манну крупу заливаємо кефіром і залишаємо набрякнути 15-20 хвилин. М'яке вершкове масло збиваємо з цукром і дрібкою солі в білу повітряну масу, після чого починаємо по одному вводити яйця до повного вимішування. З'єднуємо манку зі збитими з маслом і яйцями, додаємо сухі інгредієнти: просіяне з розпушувачем борошно і какао-порошок.
У тісто додаємо шматочки халви і переливаємо його в змащену маслом форму. Випікаємо шоколадний маннік на кефірі з халвою 1 годину при 180 градусах.Подавати десерт можна прикрасивши цукровою пудрою, какао-порошком, шоколадною стружкою або просто розтопленим шоколадом.
Пісний шоколадний манник з карамельними яблуками
Карамелізовані яблука - це не тільки смачне доповнення до пудингу або морозива, але і чудова начинка для нашого лепешняку. Карамелізація - процес не такий складний або тривалий, тому відтворити його не складе труднощів навіть для початківця кулінара.
Інгредієнти: Для лепешняку:
манка - 1 ст.; борошно - 1 ст.; цукор - 1 ст.; вода - 1 ст.; какао-порошок - 2-3 ст. ложки; розпушувач - 1 1/2 ч. ложки; рослинне масло - 100 мл Для яблук:
яблука - 2 шт.; вершкове масло - 2 ст. ложки; цукор - 2-3 ст. ложки. Приготування Манну крупу змішуємо з цукром і заливаємо теплою водою. Залишаємо крупу набрякнути близько 30 хвилин, після чого додаємо рослинне масло, розпушувач і какао-порошок. Однорідне тісто доповнюємо борошном і гарненько перемішуємо.
Яблука нарізаємо великими шматочками і викладаємо в сковороду з розтопленим вершковим маслом. Зверху засипаємо цукром плоди і карамелізуем, помішуючи, 10 хвилин. Вводимо яблука в тісто, а після
переливаємо його в форму для випікання, готується при 180 градусах 30 хвилин.
Якщо ви готуєте шоколадний манник в мультиварці то виставте режим "Випічка" і час готування - 50 хвилин, після чого страва переверніть на іншу сторону і продовжите готування ще на 20 хвилин.
Крім яблук в улюблений багатьма десерт можна додати різні сухофрукти, наприклад родзинки, курагу, або ж приготувати пісний шоколадний манник з чорносливом, цукатами або шматочками шоколаду. Межі встановлює лише ваша фантазія.