Вернуться назад Распечатать

Шоколадний манник

Шоколадний манник
Манник - один з небагатьох способів, які зроблять шанувальником манки навіть того, хто раніше на дух не переносив цю крупу. Манник - це, по суті, проста запіканка, в якій замість борошна використовується манка. У готовому блюді, при правильному приготуванні, манка не відчувається взагалі. Сьогодні ми познайомимося з рецептами шоколадного лепешняку.

Рецепт шоколадного лепешняку


Інгредієнти:

  • молоко - 1 ст.;

  • манна крупа - 1 ст.;

  • цукор - 2-3 ст. ложки;

  • какао-порошок - 80 г;

  • яйця - 3 шт.;

  • сода - 3 г;

  • сметана для подачі.


  • Приготування
    Яєчні жовтки розтираємо з цукром дочиста і засипаємо в них манну крупу. Білки збиваємо окремо до м'яких піків і вносимо в суміш жовтків і манки. Залишається лише додати какао-порошок і соду. При бажанні додатково можна додати в тісто шматочки шоколаду або розділити його на дві частини: одну змішати з какао , а другу залишити чистою.
    Виливаємо основу для лепешняку в змащену маслом форму і ставимо його в розігріту до 180 градусів духовку випікатися до повної готовності. Тепер, коли страва готова, його залишається залити молоком і залишити в духовці ще на 5 хвилин. Шоколадний маннік на молоці подається зі сметаною або варенням.

    Рецепт шоколадного лепешняку на кефірі


    Інгредієнти:

  • манна крупа - 1 ст.;

  • борошно - 1 ст.;

  • яйця - 2-3 шт.;

  • кефір - 375 мл;

  • вершкове масло - 90 г;

  • цукор - 1/2 ст.;

  • какао-порошок - 2-3 ст. ложки;

  • розпушувач для тіста - 1 ч. ложка;

  • халва - 150 г;

  • сіль - щіпка.


  • Приготування
    Манну крупу заливаємо кефіром і залишаємо набрякнути 15-20 хвилин. М'яке вершкове масло збиваємо з цукром і дрібкою солі в білу повітряну масу, після чого починаємо по одному вводити яйця до повного вимішування. З'єднуємо манку зі збитими з маслом і яйцями, додаємо сухі інгредієнти: просіяне з розпушувачем борошно і какао-порошок.
    У тісто додаємо шматочки халви і переливаємо його в змащену маслом форму. Випікаємо шоколадний маннік на кефірі з халвою 1 годину при 180 градусах.Подавати десерт можна прикрасивши цукровою пудрою, какао-порошком, шоколадною стружкою або просто розтопленим шоколадом.

    Пісний шоколадний манник з карамельними яблуками


    Карамелізовані яблука - це не тільки смачне доповнення до пудингу або морозива, але і чудова начинка для нашого лепешняку. Карамелізація - процес не такий складний або тривалий, тому відтворити його не складе труднощів навіть для початківця кулінара.
    Інгредієнти:
    Для лепешняку:

  • манка - 1 ст.;

  • борошно - 1 ст.;

  • цукор - 1 ст.;

  • вода - 1 ст.;

  • какао-порошок - 2-3 ст. ложки;

  • розпушувач - 1 1/2 ч. ложки;

  • рослинне масло - 100 мл


  • Для яблук:

  • яблука - 2 шт.;

  • вершкове масло - 2 ст. ложки;

  • цукор - 2-3 ст. ложки.


  • Приготування
    Манну крупу змішуємо з цукром і заливаємо теплою водою. Залишаємо крупу набрякнути близько 30 хвилин, після чого додаємо рослинне масло, розпушувач і какао-порошок. Однорідне тісто доповнюємо борошном і гарненько перемішуємо.
    Яблука нарізаємо великими шматочками і викладаємо в сковороду з розтопленим вершковим маслом. Зверху засипаємо цукром плоди і карамелізуем, помішуючи, 10 хвилин. Вводимо яблука в тісто, а після
    Шоколадний манник
    переливаємо його в форму для випікання, готується при 180 градусах 30 хвилин.
    Якщо ви готуєте шоколадний манник в мультиварці то виставте режим "Випічка" і час готування - 50 хвилин, після чого страва переверніть на іншу сторону і продовжите готування ще на 20 хвилин.
    Крім яблук в улюблений багатьма десерт можна додати різні сухофрукти, наприклад родзинки, курагу, або ж приготувати пісний шоколадний манник з чорносливом, цукатами або шматочками шоколаду. Межі встановлює лише ваша фантазія.