Як правило, ми купуємо хліб в магазині, адже його можна зробити і самостійно. Як спекти пісний хліб у духовці будинку, читайте нижче.
Рецепт пісного хліба в духовці
Інгредієнти: просеянная пшеничне борошно вищого сорту – 700 г; пісок цукровий – 100 г; дріжджі свіжі – 50 г; сіль; рафінована олія – 140 мл; вода. Приготування Дріжджі розводимо в 100 мо теплої води. Додаємо цукор, близько 4 столових ложок борошна. Коли опара підніметься, поміщаємо її в ємність більшого обсягу, вливаємо 400 мл води і 400 г борошна. Добре розмішуємо. Накриваємо отримане тісто рушником і залишаємо в спокої на 1 годину. Потім вливаємо олію, сіль, решту борошно і замішуємо тісто. Змащуємо маслом форму, поміщаємо в неї тісто і залишаємо на кілька хвилин відпочивати. Ставимо форму з тістом в нагріту до 200 градусів духовку і випікаємо близько 40 хвилин.
Пісний бездріжджовий хліб в духовці
Інгредієнти: ізюм – 100 г; борошно просеянная вищого сорту – 3 склянки; житнє борошно – 11 ст. ложок; вода тепла; цукровий пісок – 50 г; сіль – 1 ст. ложка; сода – 1/4 ч. ложки; кунжутне насіння для посипання; олія рослинна рафінована – 40 мл Приготування Щоб спекти домашній пісний хліб в духовці без дріжджів, спочатку зробимо закваску. Родзинки розминаємо товкачиком, висипаємо масу в банку і вливаємо близько 100 мл підігрітої води. Всипаємо туди ж 3 столові ложки житнього борошна і цукор. Добре розмішуємо. Накриваємо баночку мокрим шматочком тканини і ставимо в тепле місце. Вміст баночки періодично перемішуємо і стежимо, щоб ганчірочка не висихала. На другий день проціджуємо, додаємо 4 столові ложки житнього борошна і трохи теплої води, щоб вийшла закваска як густа сметана. Знову накриваємо і ставимо в тепло. Також періодично перемішуємо і стежимо, щоб тканина не висихала. На наступний день додаємо ще 2 столові ложки борошна і вливаємо трохи теплої води. На 4-й день додаємо ще 2 столові ложки борошна і теплої води, щоб вийшло тісто як сметана. І знову ставимо в тепло під мокру ганчірку. На 5-й день додаємо 2 столові ложки пшеничного борошна і теплої води. Тепер духовку нагріваємо до 180 градусів, вимикаємо і ставимо в неї баночку з закваскою. Коли закваска покриється пухирцями, можна приступати до замісу тіста на хліб. Для цього беремо всього 9 столових ложок закваски, а решту додаємо 4 столові ложки борошна і трохи води і розмішуємо. Тепер закриваємо баночку кришкою з дірочками і прибираємо в холод до наступного використання. Дня за 2 до використання починаємо підгодовувати закваску борошном. Заміс тіста для хліба зробимо в хлібопічці. Для цього в ємність всипаємо 250 г борошна, зверху кладемо 9 столових ложок закваски, зверху висипаємо ще 250 г борошна, цукор, сіль, соду і виливаємо 250 мл теплої води і масла. Далі включаємо програму «Французький хліб». Вона триває 4 години, але нам потрібно почекати всього 1 година 30 хвилин і вимикаємо прилад.

Якщо ж хлібопічки немає, то закваску змішуємо з борошном, вливаємо теплу воду, кладемо сіль, соду, масло і ретельно вимішуємо. Робити це потрібно не менше 10 хвилин, щоб збагатити масу киснем. Коли маса збільшиться вдвічі, знову добре вимішуємо. Кладемо тісто в змащені маслом формочки. Також їх краще попередньо вистелити пергаментом. Накриваємо їх чистою серветкою і ставимо години на 2 на расстойку. Потім верх змащуємо водою і притрушиваем насінням кунжуту, льону. Духовку нагріваємо до 200 градусів, поміщаємо форми з тістом і випікаємо при 200 градусах 50 хвилин. Пісний хліб в духовці без дріжджів готовий! Акуратно його витягуємо, кладемо на бік і накриваємо чистим рушником. А потім нарізаємо його і насолоджуємося неповторним смаком.