Наближається довгоочікуваний для багатьох свято Світлого Христового Воскресіння – Великдень. І для тих, хто перебуває в активному пошуку вдалих рецептів приготування великодніх страв ми розповімо, як правильно приготувати паску в духовці. Вам неодмінно сподобаються вироби, приготовлені з урахуванням виконання запропонованих рекомендацій.
Рецепт приготування смачної паски в духовці
Інгредієнти: кефір середньої жирності – 1 л; пісок цукровий – 1-12 кг; борошно пшеничне вищого сорту – 2-24 кг; курячі яйця середнього розміру – 7 шт.; маргарин вершковий – 220 г; масло вершкове – 220 г; сметана селянська – 220 г; свіжі пресовані дріжджі – 90-100 г; есенція «Дюшес» або ванілін – 5 мл або по смаку; родзинки без кісточок – 400-450 г; кухонна сіль – 1 ч. ложка; рослинна рафінована олія – 40 мл Приготування Даний рецепт тіста для паски в духовці передбачає використання в якості основи кефіру. На ньому вироби виходять трохи влажноватые і від цього тільки смачніше. Всі компоненти для тіста дістаємо з холодильника за кілька годин до передбачуваного приготування, щоб вони стали однаковою кімнатної температури, а безпосередньо перед тим як ставити опару, прогріваємо кефір до температури приблизно сорок-сорок два градуси. Розчиняємо в ньому свіжі дріжджі, половинку склянки цукрового піску, приблизно дві склянки просіяного пшеничного борошна обов'язково вищого сорту. Розмішуємо вміст до розчинення всіх солодких кристалів і розташовуємо в тепле місце, прикривши посудину рушником або ганчіркою.
За цей час підготуємо родзинки. Промиваємо його ретельно, обов'язково обсушуємо і обсипаємо борошном.
Після того як опара підніметься грунтовно і утворює спінену шапочку, додаємо до неї сметану, вершкове масло і маргарин і розминаємо масу ретельно руками. Тепер додаємо перетерті з рештою цукровим піском до посветления жовтки і збиті з сіллю до пишної і щільної піни білки, продовжуючи вимішувати масу руками. Запропоноване кількість цукру дозволить отримати солодкі паски, тому при необхідності його можна зменшити.
На наступному етапі просіваємо в тісто борошно і виробляємо заміс, домагаючись не липкою текстури тіста. Руки при цьому періодично промазуємо рафінованим рослинним маслом і вимішуємо основу пасок не менше тридцяти хвилин, додавши в процесі підготовлений раніше родзинки.
Ставимо посудину з тістом знову в тепло і даємо йому добре піднятися і збільшитися в обсязі як мінімум удвічі. Після цього обминаємо тісто, даємо знову піднятися, а потім вмішуємо в нього есенцію або ванілін і розкладаємо по попередньо промасленим формочках для пасок, заповнюючи їх приблизно на одну третину.
Коли тісто у формах підніметься, заповнивши їх трохи більше ніж на дві третини, ставимо заготовки випікатися в духовку. Її завчасно розігріваємо до температури 170 градусів і розташовуємо на самому нижньому рівні піддон з водою. Наявність в духовці ємності з водою необхідно для того, щоб поверхня виробів не потріскалася в процесі випічки.
Час випікання пасок безпосередньо залежить від обсягу форм. Для цього може знадобитися від п'ятнадцяти хвилин до
однієї години. Перевіряємо готовність періодично виробів з сухою дерев'яною скіпкою.
Досвідчені кондитери рекомендують вставляти по центру великих пасок дерев'яні шпажки відразу ж після того, як тісто вміщено у форму. У цьому випадку паски рівномірно підходять, купуючи красиву форму, і при випіканні можна відразу перевірити готовність підрум'янених виробів, витягуючи з них через певний час встановлену раніше шпажку.
По готовності витягаємо паску з форми, даємо їм охолонути і прикрашаємо на свій смак. Мінімальним традиційним оформленням вважається покриття поверхні виробів білкової глазур'ю і декорування кондитерської посипкою.