Незважаючи на те, що класичний рецепт містить яйця в своєму складі, заварний крем можна зробити і без яєць. В даному разі загусником для молока, вершків або їх суміші виступить борошно. Готовий крем по своєму смаку і консистенції відрізняється від класичного рецепта, а така варіація є ідеальною для вегетаріанців.
Заварний крем без яєць – рецепт
Мало того, що в основі такого крему не використовується ні одне яйце, так ще й масло можна замінити вершками, тим самим знизивши жирність готового продукту.
Інгредієнти: молоко - 580 мл; вершки - 115 мл; стручок ванілі; цукор - 55 г; кукурудзяне борошно - 15 р. Приготування Щоб борошно не бралася брижами в готовому кремі, її додають не в гарячу суміш молочних продуктів, а в холодну. Розведіть все борошно в молоці і поставте суміш на високий жар. Дочекайтеся закипання основи крему, при цьому безперервно перемішуючи його, оскільки на вогні борошно може все одно відокремитися від молока і взятися грудками. Практично відразу після нагрівання молока всипте цукор і додайте розрізаний ванільний стручок (або щіпку ваніліну, як більш доступний аналог). Коли крем загусне, зніміть його з вогню і залиште охолонути, впритул накривши плівкою, щоб верхівка не обвітрилася. Такий заварний крем без яєць можна використовувати для еклерів і бісквіта .
Заварний крем без яєць і масла
Ще один помітно менш жирний аналог класичного крему стає густіше за рахунок додавання желатину і спеціального порошку для приготування пудингів і заварних кремів, який можна знайти в будь-якому супермаркеті.
Інгредієнти: молоко - 440 мл; вершки - 210 мл; желатин - 5 г; вода - 115 мл; цукор - 75 г; какао - 15 г; порошок для крему - 10 р. Приготування Попередньо залийте желатин водою для розбухання. Коли кристали розбухнуть, прийміть за підготовку інших складових. Змішайте молоко з какао і порошком для приготування заварного крему, намагаючись повністю розчинити їх, не залишаючи грудочок. Додайте суміш на вогні, влийте вершки і дочекайтеся закипання. Після змішайте гарячий крем з разбухшим желатином і зніміть з вогню. Додатково ви можете всипати в крем жменю шоколадної крихти, для більш вираженого смаку.
Заварний крем без яєць на молоці – рецепт
Урізноманітнити смак цього крему ми вирішили з допомогою додавання фруктового пюре, а конкретніше – пюре манго. Ви можете замінити його менш екзотичними аналогами.
Інгредієнти: молоко - 430 мл; порошок для заварного крему - 35 г; цукор - 55 г; щіпка меленого кардамону; мангове пюре - 230 мл Приготування Змішайте порошок з невеликою порцією молока до усунення всіх грудочок, додайте щіпку кардамону і розведіть всі залишилися молоком. Поставте суміш на вогонь і дочекайтеся її закипання. Всипте цукор, дайте кристалам розійтися, а самому крему загуснути. Після, додайте мангове пюре і дайте крему проваритися ще пару хвилин.
Як приготувати заварний крем на крохмалі без яєць?
Альтернативою борошні і купівельними загустителям може виступити крохмаль, правда консистенція крему в такому випадку буде помітно можна відрізнити від оригінальної, вона стане трохи тягучим і киселеобразной.
Інгредієнти: молоко - 230 мл; цукор - 360 г; молоко - 180 мл; крохмаль - 25 г; вершкове масло - 190 р. Приготування Третина молока використовуйте для розведення крохмалю, а решта молоко підігрійте разом з цукром до його розчинення кристалів. Влити гарячі вершки до крохмальний розчину, добре перемішайте і поверніть на вогонь. Як тільки крем стане густим, знімайте його з вогню, охолоджують і збивайте з м'яким маслом.