Коли ми дивимося на шоколадний торт , то перше, що ми бачимо – це, звичайно ж, шоколадне покриття - ганаш. Традиційно він готується з шоколаду і вершків, але кондитери створили безліч рецептів для декору десертів. Ось кілька варіантів.
Рецепт шоколадного ганаша для покриття торта
За цим рецептом ганаш виходить дзеркально-блискучим, навіть коли він застигне на тортику.
Інгредієнти: желатин – 10 г; цукор – 290 г; какао – 95 г; вершки – 95 мл; вода – 150 мл; шоколад гіркий – 65 р. Приготування Желатин заливаємо водою кімнатної температури, не холодною, не гарячою, а саме кімнатної. Змішуємо цукор з какао і добре перетираємо ложкою, щоб не залишилося грудочок. Заливаємо вершки, вимішуємо, заливаємо воду і знову ретельно вимішуємо. Тепер ставимо на самий мінімальний вогонь і нагріваємо. Наше завдання домогтися однорідності, не обов'язково, щоб маса закипіла. Додаємо шоколад і заважаємо до його розчинення. Потім висипаємо набряклий желатин, його теж потрібно помішуючи розчинити. Торт перед тим як покрити ганашем потрібно тримати в холоді. Так крем не розтане, а ганаш швидше схопиться.
Як зробити шоколадний ганаш для торта під мастику?
Основною функцією такого ганаша є, по-перше його еластичність яка дає можливість ідеально вирівняти поверхню торта. А по-друге ганаш створює бар'єр між кремом і мастикою і вона не тане, не вбирає вологу і завдяки цьому добре тримає форму.
Інгредієнти: шоколад гіркий – 200 г; коньяк – 15 мл; вершки 33% - 100 мл Приготування Якщо ви використовуєте молочний шоколад, то на 100 мл вершків беремо його 250 г, якщо у вас білий шоколад, його потрібно 300 р. Шоколад подрібнюємо ножем для більш швидкого розчинення, вершки нагріваємо, але не даємо закипіти. Виливаємо вершки в шоколад і залишаємо на пару хвилин, а потім, додавши ще й коньяк, ретельно вимішуємо до глянцю і однорідності. В принципі цією масою, поки вона тепла можна покривати торт. Але якщо це ганаш під мастику, він повинен застигнути. Але не ставте його в холодильник, інакше він сильно застигне, достатньо кімнатної температури.
Як прикрасити торт шоколадним ганашем?
З ганаша, який наноситься під мастику можна зробити гарні прикраси для торта. Для цього на пергамент простим олівцем наносимо малюнок. Використовуючи пакет або конус з пергаменту, наносимо ганаш на трафарет і прибираємо в холодильник. Стрічка не повинна застигнути до кінця. Поки ганаш ще пластичний обертаємо навколо торта і ось в такому положенні даємо остаточно застигнути, а потім прибираємо пергамент.
Також можна зробити чарівних метеликів з такого ганаша. Завчасно підготуємо шаблон з контурами метелики, помістимо його під аркуш пергаменту і перенесемо малюнок з допомогою кондитерського мішка з тоненькою насадкою.
Далі по центру згинаємо лист, можна помістити конструкцію у відкриту книгу. Охолоджуємо.