Ви можете абсолютно спокійно придбати баночку згущеного молока в практично будь-якому продуктовому магазині, але деякі воліють готувати домашню згущене молоко, посилаючись на її натуральність смаку, не таку разючу солодкість і густоту. Продукт, приготований в домашніх умовах, стане кращим доповненням до улюблених десертів або чешці кави.
Домашня згущене молоко – рецепт
Для приготування домашньої згущеного молока краще всього використовувати жирне, домашнє молоко, так як саме воно в підсумку допоможе вам досягти бажаної консистенції готового продукту.
Інгредієнти: молоко - 730 мл; цукор - 195 р. Приготування Для приготування згущеного молока з молока в домашніх умовах слід використовувати товстостінну посуд, яка найкраще поглинає і розподіляє тепло, не дозволяючи молока підгоряти. Змішайте молоко разом з цукром і додайте маленьку щіпку солі. Розмістіть посуд з молочною сумішшю на середньому вогні і дайте дійти до кипіння. Після, зменшіть жар і залиште молоко нудитися на слабкому вогні при ледь помітному кипінні близько години, періодично знімаючи згустки з поверхні. Коли кількість молока зменшиться до двох третин від початкового об'єму, охолодіть згущену суміш перелийте в банку і зберігайте в холодильнику аж до цілого місяця.
Рецепт домашньої згущеного молока в домашніх умовах
Якщо ви вирішите прискорити класичний процес приготування згущеного молока, то замініть звичайне молоко вершки жирністю не менше 30%. Зрозуміло, на виході такий продукт вийде більш жирним ніж класична згущене молоко на молоці, але і консистенція продукту вийде помітно довші, а смак – багатшими.
Інгредієнти: жирні вершки - 710 мл; цукор - 310 г; щіпка солі. Приготування Схема приготування залишається тією ж, а ось час на приготування зменшується наполовину. Змішайте вершки з цукром і сіллю, після чого додайте все на середньому вогні і дочекайтеся закипання. Коли вершки почнуть вирувати, зменшіть жар згущене молоко і варіть, помішуючи, не менше півгодини або поки обсяг рідини не зменшиться наполовину. Охолодивши готовий продукт, залиште розлийте його по банках і зберігати в холодильнику.
Як швидко приготувати згущене молоко в домашніх умовах?
Час можна скоротити, якщо змішувати молоко не з цукром, а з цукровою пудрою. Густоту готової згущеному молоці додасть не тільки цукор кристалізується, але і крохмаль , який додають до цукровій пудрі, щоб та не слеживалась.
Інгредієнти: молоко - 220 мл; цукрова пудра - 220 г; вершкове масло - 25 р. Приготування З'єднуємо всі компоненти в одній товстостінній посуді, а потім розміщуємо над вогнем. Коли суміш для згущеного молока почне закипати, зменшіть жар до середнього, зніміть пінку і залиште майбутню згущене молоко вирувати на 10 хвилин, не забуваючи про перемішуванні. На виході вийде дуже рідка суміш, яку потрібно швидко охолодити у крижаній воді і вона загусне. Після, домашня згущене молоко за 15 хвилин готова!
Варена згущене молоко в домашніх умовах
Якщо ви все-таки купили баночку згущеного молока, то можете відварити її, збагативши смак, колір і консистенцію продукту. Робиться це простіше простого, а крім самої банки згущеного молока знадобиться каструля.
Помістіть банку згущеного молока в каструлю з теплою водою так, щоб рідина була вище поверхні банки на 5 див. Варіть все на середньому вогні 2 години для легкого карамельного відтінку і 3 - для інтенсивного. При необхідності підливайте воду, стежачи за тим, щоб її рівень не опускався нижче рівня банки. Готову згущене молоко обережно витягують і неодмінно (!) повністю охолоджують перед відкриттям банки.