Баніца – традиційний болгарський пиріг, який готується з витяжного тіста. Зазвичай баницю начиняють сиром або його сумішшю з сиром, тому ми намагатимемося дотриматися всі традиції і повторити класичний рецепт далі.
Баніца болгарська - рецепт з сиром
Інгредієнти: Для начинки:
сир - 500 г; мед - 1/3 ст.; сіль - щіпка; вершкове масло - 3 ст. ложки. Для тіста:
борошно 160 г; вода - 1/4 ст.; яйце - 1 шт.; вершкове масло - 1 ст. ложка; розпушувач - 1 ч. ложка. Приготування Для приготування тіста, борошно слід попередньо просіяти з розпушувачем, додати воду, розтоплене масло і яйце. Замісити круте тісто, оберніть його харчовою плівкою і поставити відпочивати в холодильнику на 30 хвилин.
Поки тісто відпочиває, приготуємо начинку. Можна зробити солону сирну начинку , змішавши сир з бринзою в рівних пропорціях, а можна приготувати солодку баницю з сиру з медом. Для начинки необхідно розтопити вершкове масло і змішати його з перетертим сиром, сіллю і рідким медом.
Відпочиле тісто розгортаємо в тонкий пласт, змащуємо вершковим маслом і покриваємо шаром сирної суміші. Звертаємо пласт тіста в рулет, а потім загорнути рулет равликом навколо своєї осі. Викладаємо баницю в покриту пергаментом і змащену маслом форму, верхівку також змащуємо маслом або збитим яйцем і ставимо пиріг в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.
Перед подачею гарячий пиріг покриваємо мокрим рушником на 10 хвилин.
Баніца з лаваша з сиром
Інгредієнти: тонкий лаваш - 3 аркуша; сир - 300 г; яйця - 4 шт.; терта бринза - 250 г; вершкове масло - 2 ст. ложки; сметана - 1/2 ст. Приготування Сир перетираємо через сито і змішати з дрібно натертою бринзою. Додаємо в начинку пару яєць, розтоплене вершкове масло Можна додатково приправити перцем і полити подрібненою зеленню.
Готову начинку розподіляємо по лавашам і кожен з них скачуємо в рулет. Викладаємо рулет в змащену маслом форму равликом, впритул один до одного. Заливаємо пиріг сумішшю решти яєць і сметани, після чого ставимо баницю в розігріту до 180°С духовку на 30 хвилин. Як тільки поверхня пирога стане золотистою – він готовий.
Якщо ви хочете приготувати баницю з сиром в мультиварці, то рулети з лаваша потрібно буде випікати в режимі "Випічка" протягом 40-50 хвилин, в залежності від потужності пристрою. Приємного апетиту!