Вернуться назад Распечатать

Баніца з сиром

Баніца з сиром
Баніца – традиційний болгарський пиріг, який готується з витяжного тіста. Зазвичай баницю начиняють сиром або його сумішшю з сиром, тому ми намагатимемося дотриматися всі традиції і повторити класичний рецепт далі.

Баніца болгарська - рецепт з сиром


Інгредієнти:
Для начинки:

  • сир - 500 г;

  • мед - 1/3 ст.;

  • сіль - щіпка;

  • вершкове масло - 3 ст. ложки.


  • Для тіста:

  • борошно 160 г;

  • вода - 1/4 ст.;

  • яйце - 1 шт.;

  • вершкове масло - 1 ст. ложка;

  • розпушувач - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Для приготування тіста, борошно слід попередньо просіяти з розпушувачем, додати воду, розтоплене масло і яйце. Замісити круте тісто, оберніть його харчовою плівкою і поставити відпочивати в холодильнику на 30 хвилин.
    Поки тісто відпочиває, приготуємо начинку. Можна зробити солону сирну начинку , змішавши сир з бринзою в рівних пропорціях, а можна приготувати солодку баницю з сиру з медом. Для начинки необхідно розтопити вершкове масло і змішати його з перетертим сиром, сіллю і рідким медом.
    Відпочиле тісто розгортаємо в тонкий пласт, змащуємо вершковим маслом і покриваємо шаром сирної суміші. Звертаємо пласт тіста в рулет, а потім загорнути рулет равликом навколо своєї осі. Викладаємо баницю в покриту пергаментом і змащену маслом форму, верхівку також змащуємо маслом або збитим яйцем і ставимо пиріг в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.
    Перед подачею гарячий пиріг покриваємо мокрим рушником на 10 хвилин.

    Баніца з лаваша з сиром


    Інгредієнти:

  • тонкий лаваш - 3 аркуша;

  • сир - 300 г;

  • яйця - 4 шт.;

  • терта бринза - 250 г;

  • вершкове масло - 2 ст. ложки;

  • сметана - 1/2 ст.


  • Приготування
    Баніца з сиром

    Сир перетираємо через сито і змішати з дрібно натертою бринзою. Додаємо в начинку пару яєць, розтоплене вершкове масло Можна додатково приправити перцем і полити подрібненою зеленню.
    Готову начинку розподіляємо по лавашам і кожен з них скачуємо в рулет. Викладаємо рулет в змащену маслом форму равликом, впритул один до одного. Заливаємо пиріг сумішшю решти яєць і сметани, після чого ставимо баницю в розігріту до 180°С духовку на 30 хвилин. Як тільки поверхня пирога стане золотистою – він готовий.
    Якщо ви хочете приготувати баницю з сиром в мультиварці, то рулети з лаваша потрібно буде випікати в режимі "Випічка" протягом 40-50 хвилин, в залежності від потужності пристрою. Приємного апетиту!