Баніца – це традиційний болгарський листковий пиріг з начинкою, як правило, несолодке, своєрідний вид вертути. Одна з найпопулярніших начинок для баницы – бринза та/або сир, хоча можливі й інші варіанти (м'ясна, овочева або змішана, або фруктова начинка). Баніца чудово підходить для святкового меню, для сімейного столу вихідних днів, для вечерь і сніданків.
Рецепт баницы з бринзою
Інгредієнти: борошно пшеничне цільнозернові високосортна – 1 склянка; вода тепла або кисле молоко, рідкий несолодкий йогурт – 4 ст. ложки; сіль – щіпка; сода харчова погашена – 1 щіпка; сметана або густої несолодкий йогурт для начинки – 100 г; бринза овеча або змішаний домашній ропні сичужний сир з молока різних тварин – близько 250 г; сир – близько 250 г; яйце куряче – 2-3 шт. Приготування Борошно просеем гіркою в миску і зробимо поглиблення, додамо соду погашену (наприклад, соком лимона). Потроху додаючи кисле молоко або воду, замішуємо щодо круте тісто. Якщо готуємо з кисломолочним продуктом, соду можна не гасити. Вимішуємо тісто, скачуємо ком, накриваємо рушником і ставимо в холодильник хвилин на 30-40 нехай розстоїться.
Готуємо начинку. Змішуємо сир, терту бринзу, сметану та яйця. Злегка додаємо сіль. Начинка не повинна бути занадто рідкою.
З тіста розкачуємо тонкі коржі. Робимо рулети з начинкою і скріплюємо краю. Звертаємо кожен з рулетів спіраллю («равликом»).
Змащуємо маслом деко або простилаем його промазаної маслом пекарської папером. Зверху викладаємо баницы-вертути. Можна змастити поверхню розтопленим вершковим маслом або яєчним білком. Випікаємо баницю в духовій шафі протягом близько 40 хвилин при температурі 200°С. Готові баницы накриваємо рушниками,складені вчетверо, і залишаємо на 10 хвилин. Подаємо блюдо теплим або остившім. Можна ще полити баницю сметаною або йогуртом, або розтопленим натуральним вершковим маслом.
Начинку для баницы можна ускладнити, додавши в неї рубану зелень, сильно подрібнений солодкий болгарський перець і/або гарбуз, натерту на дрібній тертці, пюре з пропареної або печеного гарбуза.
Слід зауважити, що іноді в склад тіста для баницы додають манну крупу в пропорції 1 захід на 2 заходи борошна. У цьому варіанті манну крупу спочатку слід залити кислим молоком або теплою водою і дати крупі розбухнути протягом близько 40 хвилин, а вже потім додавати інші інгредієнти.
В принципі, ви можете використовувати і листкове тісто, в тому числі, і готове.
Баницю з солодкими начинками можна подавати з компотом, чаєм або кавою (хоча чай зовсім неболгарский напій). Несолодке баницю можна подати зі столовим вином або плодової ракією.