Лютеница - це чудово смачний соус болгарської кухні. Основним інгредієнтів цієї страви є солодкий перець, який надає соусу характерний яскраво-червоний колір. Крім перцю в ньому присутні томати, а ще може бути ріпчасту цибулю, моркву і спеції. Цей соус добре підійде до смаженого м'яса, картоплі або рису, а ще його можна намазати просто так на шматочок житнього хліба, посипати тертим сиром і насолоджуватися приголомшливим смаком і ароматом. Давайте розглянемо з вами класичний рецепт приготування лютеници.
Рецепт болгарської лютениці
Інгредієнти: помідори - 1 кг; гострий перець чилі - 2 шт.; червоний болгарський перець - 1 кг; часник - 3 зубчики; рослинна олія - 50 мл; сіль - 1 ч. ложка; цукор - 1 ст. ложка. Приготування Отже, для приготування лютениці по-болгарськи, першим ділом включаємо духовку нагріваємо до 200 градусів. Болгарський перець ретельно миємо, обсушуємо рушником, наколюємо в декількох місцях виделкою і ставимо запікатися на 25 хвилин у духовку. Потім акуратно виймаємо, остуджуємо і обережно очистити перці від шкірки і насіння. Далі подрібнюємо їх за допомогою блендера. З помідорів теж знімаємо шкірку: надрізаємо їх хрест - навхрест, кладемо в глибоку миску і заливаємо на хвилинку крутим окропом. Потім виймаємо шумівкою і занурюємо в холодну воду. У гострого перцю видаляємо все насіння і промиваємо. Томати разом з перцем чилі подрібнюємо в блендері, перелити в каструлю і ставимо увариваться на слабкий вогонь, періодично помішуючи. Хвилин через 25 додаємо до томатного пюре часник, подрібнений перець, сіль, цукор і рослинне масло. Готуємо до тих пір, поки маса не придбає консистенцію кетчупу. Якщо ви хочете заготовити лютеницю запас, то перекладаємо її в чисті банки і стерилізуємо протягом 20 хвилин.
Познайомилися з болгарською кухнею? Не забудьте скуштувати баниця і шопський салат - класичні страви Болгарії. Приємного вам апетиту!