Вернуться назад Распечатать

Гювеч - рецепт

Гювеч - рецепт
Гювеч (гівеч) - страва на зразок рагу або яхнии, популярний у Туреччині, Молдові, Румунії, Болгарії, інших країнах Південно-Східної Європи. Слово «гювеч» походить від назви глиняного посуду, в якому його готують (у настоявшее час також використовують казан або сотейник). Список інгредієнтів можуть входити різні продукти. Зазвичай це м'ясо, а також різні овочі: морква, картопля, цибуля, часник, оливки - а також рис, алича, пряні трави сухі спеції. Гювеч також може бути грибних і навіть рибним. Відомі і повністю вегетаріанські варіанти. Завдяки такому складу і щадним способів термічної обробки це блюдо досить корисне і здорове.

Гювеч по-болгарськи - рецепт


Інгредієнти:

  • нежирне м'ясо (курятина, молода баранина або свинина) - 400-500 г;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • баклажани - 2 шт. середнього розміру;

  • перець солодкий червоний (а краще гогошари - підвид перцю) - 3 шт.;

  • перець гострий свіжий - 1 шт.;

  • помідори стиглі червоні - 4-5 шт. (або 2 ст. ложки томат-пасти);

  • часник - 5-7 зубчиків;

  • олія соняшникова - 30-40 мл;

  • сіль;

  • зелень різна (петрушка, любисток, кріп, кінза, базилік та інші).


  • Приготування
    Баклажани наріжемо кубиками або брусочками, але не дуже дрібно і помістимо в миску з підсоленою холодною водою хвилин на 20 щоб вийшли шкідливим речовини. М'ясо очистимо від плівок і наріжемо теж невеликими шматочками. Очистимо і подрібнити цибулю.
    Розігріємо масло в казані або сотейнику і спассеруем цибулю до прозорості. Додамо м'ясо, перемішаємо і будемо гасити протягом 20-30 хвилин. Після закінчення цього часу баклажани відкинемо на друшляк, а коли вода стече, закладаємо їх у казан. Перемішуємо і тушкуємо хвилин 10. Тепер закладаємо солодкий перець, нарізаний короткою соломкою, і гострий перець, подрібнений максимально (можна не весь стручок). Тушкуємо ще хвилин 5 і додаємо нарізані скибочками помідори. Через 5 хвилин кладемо подрібнений часник. Перемішуємо, вимикаємо вогонь, додаємо подрібнену зелень і сухі спеції за смаком. Залишаємо під кришкою хвилин на
    Гювеч - рецепт
    10-15.
    Блюдо це можна подавати як холодним, так і гарячим. До гювечу подають столове несульфитированное вино або ракію.
    Деяких цікавить, як приготувати гювеч по-турецьки. Зрозуміло, для цього не можна використовувати свиняче та інше нехаляльное м'ясо, а ось процес приготування практично такий же. Можна у фінальному етапі після додавання томатів та часнику хвилин на 15 сотейник помістити в розігріту духову шафу.
    Подаємо гювеч з легким овочевим салатом, наприклад, салатом з виноограда і картопляної коржем .