Болгарська баніца являє собою дуже просту, але неймовірно смачну закуску. Способів її приготування існує дуже багато, однак ми рекомендуємо вам кілька перевірених рецептів болгарської баници, які внесуть у ваш раціон живлення щось новеньке.
Пиріг болгарська баніца
Інгредієнти: готове тісто філо - 400 г; бринза - 300 г; йогурт - 200 мл; яйце - 4 шт.; масло рослинне - 1 ч. ложка; сода - щіпка. Приготування Для початку давайте приготуємо з вами досить просту начинку. Для цього яйця збиваємо в мисочці виделкою до однорідності. У йогурт кидаємо соду і перемішуємо. Бринзу трохи розминаємо і з'єднуємо всі ці компоненти між собою.
Далі, дно жароміцної форми злегка промазуємо рослинним маслом і викладаємо лист тіста. Зверху розподіляємо трохи начинки і розрівнюємо її по всій поверхні. Таким же чином поступаємо з усією начинкою і всім тестом філо. Завершальним шаром у вас обов'язково має йти тісто. Зверху його змащуємо рослинним або вершковим маслом, щоб болгарська баніца, приготовлена в домашніх умовах, вийшла рум'яної, з золотистою скоринкою.
Духовку заздалегідь розігріваємо до 180 градусів і відправляємо в неї форму для запікання приблизно на 40 хвилин. Коли скоринка на пирозі підрум'яниться, акуратно виймаємо його, викладаємо на тарілку, трохи скроплюємо водою і накриваємо зверху чистим рушником. В такому стані баніца повинна постояти ще близько 20 хвилин, а потім нарізаємо її на порційні шматочки і подаємо до столу зі сметаною.
Болгарська баніца з сиром
Інгредієнти: листкове тісто - 8 шт.; сир - 200 г; цукор - 100 г; масло рослинне - 3 ч. ложки; яйце - 1 шт. Приготування Сир добре протираємо через сито. Яйце злегка збиваємо
виделкою і додаємо в сирну масу. Ретельно все перемішуємо, всипаємо цукор і ванілін за смаком. Один лист листкового тіста трохи змащуємо рослинним маслом і викладаємо на нього пару ложок начинки, рівномірно розподіливши її по всій поверхні. Потім згортаємо рулетом і теж саме робимо з іншими листами і начинкою. Далі викладаємо згорнуті рулети равликом у форму для запікання і відправляємо пиріг в попередньо розігріту духовку. Коли баніца підрум'яниться, дістаємо її з форми, перекладаємо на блюдо, прикрашаємо цукровою пудрою і свіжими ягодами за бажанням.