Деруни – спочатку білоруське блюдо, популярний також в інших слов'янських та східноєвропейських країнах. Звичайно вихідну масу для дерунів готують з натертої картоплі, іноді додають пшеничне борошно, подрібнений цибулю, моркву, молоко або кефір, сир, сир, спеції, зелень. Деруни смажать (або випікають на сковороді) використовуючи свинячий або курячий жир, топлене вершкове або рослинне масло.
Є більш складний і цікавий варіант цієї страви – деруни картопляні з м'ясним фаршем, вони виходять більш поживними. Можливі дві варіації основних рецепта.
Картопляні деруни з начинкою з м'ясного фаршу
Інгредієнти: картопля – 400 г; борошно пшеничне – 4 ст. ложки; яйце куряче – 2 шт.; фарш свинячий – 300 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; часник – 2 зубчики; спеції мелені; шматочок свинячого сала; сметана для подачі. Приготування В окремій мисці фарш змішуємо з добре подрібненою цибулею і часником. Приправляємо спеціями, трохи присаливаем.
Очищаємо картоплю. Половину бульб натираємо на середній тертці, решту – на крупній. Додаємо яйця і борошно, перемішуємо виделкою.
Розігріваємо сковороду і змащуємо її шматочком сала, наколотим на виделку.
Ложкою викладаємо невеликі порції картопляної маси і придавлюємо. Ложкою поменше викладаємо на картопляну підкладку невелику порцію м'ясного фаршу, приминаем, а зверху – знову порцію картопляної маси. Приминаем лопаткою так, щоб з'єдналися краї нижнього і верхнього шару. Ось, у нас і виходять деруни з начинкою; обсмажуємо вироби з переворотом і трохи доводимо під кришкою на малому вогні. Готові деруни подаємо зі сметаною.
«Ліниві» деруни картопляні з курячим фаршем - рецепт
Інгредієнти: картопля – 300 г; якісний фарш курячий – 300 г; куряче яйце – 2 шт.; суміш пшеничного борошна з крохмалем – 2-4 ст. ложки; зелень (кріп, петрушка, цибулька); перець чорний мелений та ін.; жир курячий. Приготування Очищену картоплю натираємо на тертці (половину – на великій, решта – на середню). Додаємо курячий фарш, яйця, борошно, мелений перець і добре подрібнену зелень. Трохи присаливаем. Перемішуємо і злегка збиваємо (можна міксером, тоді вироби вийдуть особливо пишними).
Обсмажуємо «ліниві» деруни в сковороді на перетопленном курячому жирі з переворотом, злегка доводимо на малому вогні під кришкою. Подавати можна зі сметаною або з мачанкою, ботвиньєю, холодником.