Деруни можна сміливо назвати ідеальним сніданком вихідного дня, в рамках якого хрусткі оладки з сирої картоплі можна подавати зі сметаною або йогуртом, доповнювати беконом, яйця пашот, цибулею або свіжим салатом – універсальна картопляна основа поєднується з чим завгодно. Нижче ми розглянемо класичний рецепт картопляних драніков з кухонь різних народів.
Деруни – класичний рецепт
Для класичних білоруських дерунів не знадобиться нічого, крім якісного і крохмалистої картоплі і невеликої цибулини. Подібна база зустрічається і в багатьох варіаціях, але якщо ви віддаєте перевагу автентичний рецепт, то краще зупинитися на мінімалізмі.
Натріть пару великих крохмалистих картопляних бульб. Слідом натріть і цибулину. Приправте суміш щедрою пучкою солі. Розжаримо чавунну сковороду і розтопіть на ній шматочок сала. Обсмажуйте деруни в киплячому жиру до рум'яної скоринки. Подавати деруни слід відразу, разом зі сметаною або залишилися на сковороді шкварками.
Класичні деруни з картоплі – рецепт
Додати яйця і борошно до тертому картоплі прийнято і в єврейській кухні, оскільки деруни вважають традиційною стравою до Хануку. Причина тому проста – недостатньо крахмалистый картопля погано тримає форму, а яйце і борошно виступають ідеальними сполучними агентами. Тому, якщо ви не впевнені в якості використовуваних бульб, беріть на замітку цей рецепт.
Інгредієнти: картопля - 540 г; ріпчаста цибуля - 115 г; яйця - 4 шт.; борошно - 55 р. Приготування Процедура приготування класичних картопляних драніков за єврейським рецептом аналогічна: очистіть картопляні бульби і дрібно натріть їх. Також натріть і ріпчасту цибулю. Змішайте інгредієнти разом, щедро посоліть і приправте чорним перцем. Вбийте до картоплі яйце і всипте борошно. Замісіть однорідну масу і обсмажуйте її в розігрітому рослинному маслі до зарум'янювання.
Як приготувати хрусткі деруни з картоплі - рецепт
Для того, щоб деруни вийшли як можна більш хрусткими і світлими, переконайтеся, що добре віджати з них зайву вологу і додали трохи лимонної кислоти, щоб картопля не темнів.
Інгредієнти: картопля - 740 г; ріпчаста цибуля - 45 г; яєчні білки - 3 шт.; борошно - 45 г; сік лимона - 25 мл Приготування Дрібно натріть очищену картоплю разом з цибулею. Відіжміть зайву вологу і посоліть овочі. Додайте яєчні білки і борошно, влийте сік лимона і ретельно перемішайте всі складові разом. Розігрійте близько 2-3 см рослинного масла в сковороді і обсмажте картопляні деруни до вираженого золотистого кольору.
Як правильно приготувати деруни з картоплі в духовці?
Інгредієнти: картопля - 12 кг; ріпчаста цибуля - 115 г; яйця - 2 шт.; борошно - 45 г; часник - 3 зубки. Приготування Натріть очищені бульби на дрібній тертці. Цибулю подрібніть або натріть також як і картоплю. Відіжміть суміш з овочів і приправте всі хорошою пучкою солі. Слідом відправте яйця, пюрированные зубки часнику і всипте борошно. Перемішайте всі компоненти разом і розкладіть порції картопляної суміші з пергаменту. Випікайте при 180 градусах 25-30 хвилин.
Класичні деруни з картоплі з селерою
Інгредієнти: корінь селери - 65 г; картопля - 135 г; часник - 1 зубок; ріпчаста цибуля - 115 г; борошно - 65 г; яйце - 1 шт. Приготування Разом з сирим очищеним картоплею натріть корінь селери і цибулю. Змішавши овочі, посоліть їх, всипте борошно і вбийте одне яйце. Ретельно перемішайте компоненти разом. Обсмажуйте деруни до золотистого кольору у великій кількості рослинного масла.