Раніше рецепт в'яленої полендвицы йшов в хід тільки в свята, найчастіше під Новий рік або на Різдво. Зараз, коли м'ясо всіх сортів стало більш доступним, цей сиров'ялений продукт можна готувати цілий рік. Деякі люблять подавати добре підсушений полендвицу до пива, в той час як інші доповнюють тонкими скибочками м'яса різноманітні нарізки на святковому столі.
Полендвица, в'ялена сухим способом в домашніх умовах
В залежності від того, як проходить засолювання, виділяють «сухий» і «мокрий» способи. У першому шматок натирають сіллю і сумішшю спецій, а в другому – їх розчиняють у воді.
Інгредієнти: свиняча вирізка - 11 кг; сіль - 100 г; сушені ягоди ялівцю - 1 ч. ложка; чорний перець, зерна коріандру , кмин - по 1 ст. ложці. Приготування Перед тим, як приготувати в'ялену полендвицу в домашніх умовах, підготуйте свинячу вирізку. Видаліть з м'яса надлишки жиру і плівок, якщо такі є, а потім насухо витріть його серветками. Готовий зріз натріть сіллю, замотайте в марлю або шматок лляної тканини, а потім залиште просолитися в прохолоді на добу. Протягом усього часу просолення шматок слід кілька разів перевернути. Коли зайва волога вбереться, очистіть поверхню вирізки від солі. В ступі розітріть прянощі і розподіліть їх по поверхні шматка. Загорніть вирізку в свіжий зріз марлі та туго замотайте. Залиште м'ясо в добре вентильованому приміщенні на три доби, а потім перекладіть в прохолоду ще на 3-4 тижні. Визначити готовність в'яленої полендвицы можна просто надрізав її: якщо колір шматка на всьому зрізі рівномірний, то м'ясо готове.
Полендвица в'ялена мокрим способом по-домашньому
Інгредієнти: вирізка свиняча - 570 г; часник - 1 зубок; сіль - 35 г; насіння кропу - 1 /2 ч. ложки; лист лавра - 1 шт.; коньяк - 25 мл Приготування Зачистивши свинячу вирізку, приготуйте розчин для засолювання. У 15 л води розчиніть сіль і додайте до неї розтерте насіння кропу, коньяк, лавр і розтертий часник. Занурте свинину в розсіл і залиште під пресом на добу. По закінченні часу обсушіть шматок і зчистите з нього всі залишки суміші для маринування. Готове м'ясо оберніть кількома (до 5) шарами марлі та туго обв'яжіть. Полендвица в'ялена на коньяку повинна провести близько 2-3 тижнів у підвішеному стані в добре провітрюваному приміщенні.