Якщо ви шукаєте ситний рецепт на кожен день або вже плануєте складати меню до масниці, візьміть на озброєння рецепт мачанки по-білоруськи. Мачанка являє собою асорті з різних м'ясних залишків, від сала до ковбаси, які обсмажують, а потім тушкують у простому соусі на борошняній основі. Не рідко блюдо доповнюють цибулею і грибами, а подають з млинцями або дерунами. Якщо ви вирішите зробити мачанку головним блюдом на столі, то покладіть в неї картоплю і асорті з інших улюблених овочів.
Рецепт білоруської мачанки
Мачанка, як і більшість страв білоруської кухні, не має ніякої спорідненості з дієтичним меню. Велика кількість м'яса і жиру, укупі з млинцями, не піде на користь вашій талії, але досхочу розіграється на ваших смакових рецепторах.
Інгредієнти: свинячі реберця - 840 г; цибуля ріпчаста - 90 г; борошно - 15 г; сушені білі гриби - 10 г; свинячий жир - 30 г; ковбаса сирокопчена - 115 г; лист лавра; кмин мелений - 1 ч. ложка. Приготування Обсмажте свинячі ребра на розігрітому смальці до зарум'янювання, а потім залийте водою так, щоб покрити, і зваріть з них бульйон. Наріжте цибулю і спасеруйте його. Попередньо розмочені білі гриби додайте до цибулі. Додайте кмин і розкришений лавр, присипте все борошном, а потім залийте готовим бульйоном. Обсмажте копченості і покладіть їх до решти складових. Помістіть ємність з стравою в горщик на 15 хвилин при 150 градусах. Подавайте з млинцями або драниками, посипавши шкварками.
Мачанка по-білоруськи зі сметаною – рецепт
Існує окрема різновид автентичних мачанок приготованих на основі молочних продуктів. Варіюючи кількість останніх ви можете робити готову страву більш або менш кислим.
Інгредієнти: натуральні ковбаски - 270 г; свинячі реберця - 3-4 шт.; свиняче сало - 15 г; яловичий бульйон - 670 мл; вершкове масло - 35 г; борошно - 10 г; сметана - 135 р. Приготування Перед тим, як приготувати білоруську мачанку, наріжте сало на невеликі шматочки і вытопите їх на сильному вогні так, щоб утворилися шкварки. Самі шкварки викинете, а на останньому жиру підрум'яньте шматочки ковбаси і порубані реберця. Коли м'ясні компоненти схопляться рум'янцем, залийте їх половиною бульйону і поставте в розігріту до 210 градусів духовку на 20 хвилин.
На розтопленому маслі обсмажуємо борошно і розводимо борошняну пасту залишками бульйону, стежачи за тим, щоб не залишилося грудочок. До густої маси додаємо сметану і прогріваємо соус. Готовий соус виливаємо поверх м'яса і подаємо білоруську мачанку з млинцями або овочами.