Тим, хто любить картоплю і хоче урізноманітнити своє меню, доведеться за смаком картопляна бабка. Завдяки великому кількості начинок, з якими її можна готувати це блюдо вам ніколи не набридне, а приготування картопляної бабки не займе багато часу.
Картопляна бабка з фаршем
Картопляна бабка - білоруське блюдо, яке має безліч варіацій і вже давно і міцно закріпилося в нашому меню. Ми пропонуємо вам рецепт картопляного бабки з фаршем.
Інгредієнти: картопля - 10 шт.; м'ясний фарш - 400 г; цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; яйця - 2 шт.; сіль за смаком; рослинне масло. Приготування Почистіть картоплю і покладіть у воду на 10 хвилин. Потім натріть її і чищену моркву на крупній тертці. Наріжте цибулю і підсмажте до рум'яного кольору. Змішайте в каструлі картопля, цибуля, яйця і моркву.
Деко змастіть рослинною олією, викладіть на нього половину картопляної суміші, зверху рівномірно розподіліть фарш, а потім - другу половину картоплі з овочами. Нагрійте духовку до 180 градусів і готуйте близько бабцю 50 хвилин. Подавайте її в теплому вигляді.
Картопляна бабка з грибами
Інгредієнти: картопля - 1 кг.; гриби - 250 г; цибуля - 1-2 шт.; сметана - 2 ст. ложки; зелень, сіль-за смаком; рослинне масло. Приготування Гриби помийте, наріжте пластинами і обсмажте на олії з дрібно нашаткованим цибулею. При бажанні, додайте до них зелень. Очищений картопля натріть на крупній тертці, приправте сіллю і перцем.
Форму для запікання змастіть маслом, викладіть частину тертого картоплі, потім грибну начинку і накрийте її іншою частиною картоплі. Змастіть верх бабки сметаною і поставте її в розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин.
Картопляна бабка в горщику
Інгредієнти: картопля - 1 кг.; сметана - 2 ст. ложки; сало з м'ясним прошарком - 250 г; борошно - 1 ст. ложка; яйце - 1 шт.; цибуля - 150 г; сіль і чорний мелений перець за смаком. Приготування Сало наріжте невеликими кубиками і обсмажте протягом декількох хвилин, потім додайте до нього нашатковану цибулю і доведіть його до золотистого кольору. В кінці приправте сіллю і перцем. Картоплю почистіть і натріть на дрібній тертці. З'єднайте тертий картопля зі сметаною, яйцем, борошном і сіллю. Гарненько перемішайте все.
В картопляну суміш додайте підсмажене сало з цибулею. Горщики змастіть всередині маслом, розкладіть у них масу і поставте в духовку, нагріту до 180 градусів на годину.
Картопляна бабка з м'ясом
Інгредієнти: свинина - 400 г; цибуля - 200 г; картопля - 1 кг.; сметана - 160 г; рослинне масло - 2 ст. ложки; чорний перець, сіль за смаком. Приготування Цибулю дрібно наріжте, свинину - невеликими шматочками. Обсмажте м'ясо на сковороді до золотистої скоринки, потім відправте до нього цибулю і смажте, поки він не стане золотистого кольору. В цей час почистіть картоплю і натріть її на дрібній тертці.
Перемішайте картопля з м'ясом і цибулею, додайте сіль і перець. Жароміцну форму змастіть маслом і викладіть в неї картопляно-м'ясну суміш. Накрийте форму кришкою або фольгою і відправте в духовку. Випікайте при температурі 180 градусів 40-50 хвилин. Подавайте бабцю до столу зі сметаною.
Картопляна бабка з куркою
Інгредієнти: куряче філе - 300 г; картопля - 4 шт.; цибуля - 2 шт.; манка - 1 ст. ложка; борошно - 1 ст. ложка; часник - 4 зубчики; масло рослинне - 50 мл; кріп, сіль за смаком; сметана - 150 р. Приготування Картоплю і одну цибулину очистіть і натріть на тертці. Курку відваріть, другу цибулину - дрібно наріжте. Смажте цибулю на олії кілька хвилин, а потім відправте до нього нарізану кубиками грудинку. Посоліть і поперчіть їх.
У каструлі змішайте курку з цибулею, 2 ст. ложки сметани, терту картоплю і борошно. Форму для запікання змастіть маслом, посипте манкою і перекладіть в неї суміш. Поставте бабку в духовку і випікайте 50-60 хвилин при 180 градусах.
В цей час змішайте в блендері залишки сметани, часник і кріп. Посоліть соус за смаком і подавайте його з теплою бабцею.