Вернуться назад Распечатать

Бабка картопляна - рецепт

Бабка картопляна - рецепт
Тим, хто любить картоплю і хоче урізноманітнити своє меню, доведеться за смаком картопляна бабка. Завдяки великому кількості начинок, з якими її можна готувати це блюдо вам ніколи не набридне, а приготування картопляної бабки не займе багато часу.

Картопляна бабка з фаршем


Картопляна бабка - білоруське блюдо, яке має безліч варіацій і вже давно і міцно закріпилося в нашому меню. Ми пропонуємо вам рецепт картопляного бабки з фаршем.
Інгредієнти:

  • картопля - 10 шт.;

  • м'ясний фарш - 400 г;

  • цибуля - 2 шт.;

  • морква - 2 шт.;

  • яйця - 2 шт.;

  • сіль за смаком;

  • рослинне масло.


  • Приготування
    Почистіть картоплю і покладіть у воду на 10 хвилин. Потім натріть її і чищену моркву на крупній тертці. Наріжте цибулю і підсмажте до рум'яного кольору. Змішайте в каструлі картопля, цибуля, яйця і моркву.
    Деко змастіть рослинною олією, викладіть на нього половину картопляної суміші, зверху рівномірно розподіліть фарш, а потім - другу половину картоплі з овочами. Нагрійте духовку до 180 градусів і готуйте близько бабцю 50 хвилин. Подавайте її в теплому вигляді.

    Картопляна бабка з грибами


    Інгредієнти:

  • картопля - 1 кг.;

  • гриби - 250 г;

  • цибуля - 1-2 шт.;

  • сметана - 2 ст. ложки;

  • зелень, сіль-за смаком;

  • рослинне масло.


  • Приготування
    Гриби помийте, наріжте пластинами і обсмажте на олії з дрібно нашаткованим цибулею. При бажанні, додайте до них зелень. Очищений картопля натріть на крупній тертці, приправте сіллю і перцем.
    Форму для запікання змастіть маслом, викладіть частину тертого картоплі, потім грибну начинку і накрийте її іншою частиною картоплі. Змастіть верх бабки сметаною і поставте її в розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин.

    Картопляна бабка в горщику


    Інгредієнти:

  • картопля - 1 кг.;

  • сметана - 2 ст. ложки;

  • сало з м'ясним прошарком - 250 г;

  • борошно - 1 ст. ложка;

  • яйце - 1 шт.;

  • цибуля - 150 г;

  • сіль і чорний мелений перець за смаком.


  • Приготування
    Сало наріжте невеликими кубиками і обсмажте протягом декількох хвилин, потім додайте до нього нашатковану цибулю і доведіть його до золотистого кольору. В кінці приправте сіллю і перцем. Картоплю почистіть і натріть на дрібній тертці. З'єднайте тертий картопля зі сметаною, яйцем, борошном і сіллю. Гарненько перемішайте все.
    В картопляну суміш додайте підсмажене сало з цибулею. Горщики змастіть всередині маслом, розкладіть у них масу і поставте в духовку, нагріту до 180 градусів на годину.

    Картопляна бабка з м'ясом


    Інгредієнти:

  • свинина - 400 г;

  • цибуля - 200 г;

  • картопля - 1 кг.;

  • сметана - 160 г;

  • рослинне масло - 2 ст. ложки;

  • чорний перець, сіль за смаком.


  • Приготування
    Цибулю дрібно наріжте, свинину - невеликими шматочками. Обсмажте м'ясо на сковороді до золотистої скоринки, потім відправте до нього цибулю і смажте, поки він не стане золотистого кольору. В цей час почистіть картоплю і натріть її на дрібній тертці.
    Перемішайте картопля з м'ясом і цибулею, додайте сіль і перець. Жароміцну форму змастіть маслом і викладіть в неї картопляно-м'ясну суміш. Накрийте форму кришкою або фольгою і відправте в духовку. Випікайте при температурі 180 градусів 40-50 хвилин. Подавайте бабцю до столу зі сметаною.

    Картопляна бабка з куркою


    Інгредієнти:

  • куряче філе - 300 г;

  • картопля - 4 шт.;

  • цибуля - 2 шт.;

  • манка - 1 ст. ложка;

  • борошно - 1 ст. ложка;

  • часник - 4 зубчики;

  • масло рослинне - 50 мл;

  • кріп, сіль за смаком;

  • сметана - 150 р.

  • Бабка картопляна - рецепт

    Приготування
    Картоплю і одну цибулину очистіть і натріть на тертці. Курку відваріть, другу цибулину - дрібно наріжте. Смажте цибулю на олії кілька хвилин, а потім відправте до нього нарізану кубиками грудинку. Посоліть і поперчіть їх.
    У каструлі змішайте курку з цибулею, 2 ст. ложки сметани, терту картоплю і борошно. Форму для запікання змастіть маслом, посипте манкою і перекладіть в неї суміш. Поставте бабку в духовку і випікайте 50-60 хвилин при 180 градусах.
    В цей час змішайте в блендері залишки сметани, часник і кріп. Посоліть соус за смаком і подавайте його з теплою бабцею.