Деруни - це невід'ємний атрибут білоруської та української кухонь, має безліч варіантів приготування. В картопля можете додавати часник, цибулю, сир , м'ясо, гриби, іншими словами, все те, що ваша душа забажає. Готуються вони дуже швидко і зазвичай подаються в гарячому вигляді з майонезом, сметаною і соусами. Давайте розглянемо з вами рецепти картопляних драніков з сиром.
Картопляні деруни з сиром
Інгредієнти: картопля - 8 шт.; олія - для смаження; сир твердих сортів - 100 г; яйце - 1 шт.; пшеничне борошно - 2 ст. ложки; сіль, перець, приправа до картоплі - за смаком; сметана. Приготування Розглянемо простий варіант, як приготувати деруни з сиром. Отже, картоплю чистимо від шкірки, добре промиваємо і натираємо разом з сиром на дрібній тертці. В отриману масу додаємо яйце, кладемо сіль, перець і спеції. Потім всипаємо борошно і все ретельно перемішуємо до однорідного стану. Ставимо Сковороду на плиту, розігріваємо в ній рослинне масло, викладаємо за допомогою столової ложки у вигляді невеликих коржиків нашу масу і обсмажуємо з обох боків до утворення апетитною рум'яною кірочки. Подаємо деруни з сиром гарячими зі сметаною, вершковим маслом або соусом.
Деруни з шинкою і сиром
Інгредієнти: картопля - 10 шт.; пшеничне борошно - 4 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; цибуля ріпчаста - 2 шт.; шинка - 200 г; сир твердих сортів - 200 г; яйце - 2 шт.; цибуля зелена, кріп; олія - для смаження. Приготування Картоплю миємо, чистимо і натираємо на крупній тертці. Отриману масу добре віджимаємо руками, щоб стекла вся зайва рідина. Цибулю чистимо і нарізаємо разом з сиром і шинкою маленькими кубиками. Тепер змішуємо в глибокій мисці цибулю, сир, картоплю, шинку, всипаємо борошно, зелень і кладемо яйця. Всі приправляємо сіллю, перцем за смаком і добре перемішуємо, щоб маса стала практично однорідною. Ставимо Сковороду на середній вогонь, наливаємо олію і розігріваємо його. Після цього викладаємо тісто ложкою, формуючи овальні коржики. Обсмажуємо деруни з обох боків до золотистого кольору, а потім перекладаємо на блюдо і подаємо до столу зі сметаною або майонезом. Замість шинки можна додати в тісто дрібно нарізану копчену ковбасу, тоді у вас вийдуть дивовижні деруни з ковбасою та сиром з пікантним присмаком.
Деруни з грибами та сиром
Інгредієнти: картопля - 700 г; гриби - 300 г; пшеничне борошно - 2 ст. ложки; цибуля ріпчаста - 150 г; яйце - 1шт.; сир твердих сортів - 100 г; сіль, чорний мелений перець, спеції - за смаком; олія рослинна або оливкова олія - для смаження. Приготування Гриби ретельно промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на досить дрібні шматочки. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, шаткуємо кубиками і обсмажуємо разом з грибами протягом 10 хвилин на заздалегідь розігрітій сковорідці з додаванням рослинної олії. Цим часом беремо картоплю, очищаємо від шкірки,
гарненько промиваємо, а потім натираємо на середній тертці. Додаємо до картопляної маси яйце, сіль, перець за смаком і ретельно перемішуємо. Потім викладаємо в «тісто» луково - грибну обжарку і знову гарненько розмішуємо масу. Ставимо Сковороду на плиту, наливаємо трохи олії, розігріваємо його і викладаємо невеликі картопляні оладки з допомогою столової ложки. Обсмажуємо на невеликому вогні з двох боків до утворення золотистої скоринки. Готові деруни з картоплі з сиром і грибами спочатку перекладаємо на паперову серветку і тільки потім подаємо до столу разом зі сметаною і свіжою дрібно нарізаною зеленню!