Зрази - традиційне блюдо в польської, литовської, білоруської і української кулінарних традиціях (існує версія про спершу італійському походження). Зраза являє собою котлету або м'ясний рулетик з начинкою.
Звичайно зрази готуються з відбитого яловичого або свинячого м'яса. Варіантів начинки безліч - від різноманітних овочів, тушкованих грибів, яєць, до різних каш.
Існує й інший варіант: картопляні зрази з м'ясною начинкою, наприклад, з печінки - дуже зручне блюдо - одночасно і м'ясо і гарнір.
Рецепт картопляних зраз з курячою печінкою
Інгредієнти: картопля - близько 1кг; борошно пшеничне високосортна - 4-5 ст. ложок; печінка куряча або/і вирощувати індичат - близько 06 кг; яйце куряче - 5 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; спеції сухі мелені (по вашому смаку, можете використовувати готові суміші без глутамату натрію та інших некорисних добавок); зелень свіжа різна (петрушка, кріп, цибуля та ін); олія соняшникова або інший жир для обсмажування. Приготування Начинка. Відваримо круто 2 курячих яйця, остудимо в холодній воді, очистимо від шкаралупи і дрібно наріжемо або нарубим. Очищену цибулю дрібно наріжемо і спассеруем в сковороді до появи легкого золотистого відтінку.
Печінка відваримо в трохи підсоленій воді протягом 10-15 хвилин (не більше, інакше буде жорсткою, як гума). Остудимо печінка в бульйоні і подрібнити будь-яким зручним способом (з допомогою м'ясорубки, кухонного процесора, блендера, терки або ножа).
Приготуємо начинку, з'єднавши печінковий фарш, цибулиння пасеровку, рубані яйця + 1 сире яйце, приправимо спеціями, трохи присолим і ретельно перемішати. Якщо отримана маса суховата, можна додати ще одне яйце і трохи бульйону.
Очищений і промитий картопля наріжемо великими шматками і відваримо в трохи підсоленій воді. Можна в принципі зварити картоплю «в мундирі» - нам потрібно пюре - зробимо його за допомогою товкачика або блендера.
У картопляне пюре додаємо 2 сирих яйця і 3-5 ст. ложок борошна. Ретельно перемішуємо (найзручніше виделкою). Ділимо картопляне тісто на невеликі приблизно однакового розміру грудочки,
з яких формуємо овальні коржики.
Викладаємо по центральній осі кожної коржі порцію начинки і загортаємо краї зрази так, щоб картопля рівномірно облягав начинку. Зрази обвалюємо в борошні або панірувальних сухарях, загортаємо у плівку (або просто викладаємо на дощечку, так, щоб не стикалися) і поміщаємо в холодильник мінімум хвилин на 40. Охолоджені таким чином зрази обсмажуємо в сковороді рівномірно на середньому вогні до легкого золотистого відтінку. Подаємо зі сметанним соусом, міцним виноградним вином, кминної горілкою, ягідної настойкою або пивом.