Картопляні деруни - традиційне блюдо білоруської кухні, яке отримало широке поширення і популярність у багатьох країнах СНД. Це незвичайна страва було винайдене в середині XIX століття під впливом німецької кухні. Подають їх гарячими, зі сметаною, вершковим маслом або соусом. Давайте розглянемо з вами, як приготувати картопляні деруни.
Картопляні деруни з сиром
Інгредієнти: картопля - 8 шт.; яйце - 1 шт.; борошно - 2 ст. ложки; сир - 100 г; приправи - за смаком; сметана для подачі. Приготування Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо і натираємо на дрібній терочке. Далі беремо будь-який твердий сир, на свій смак і теж подрібнюємо на тертці. У мисці з'єднуємо картоплю, сир, додаємо куряче яйце, солимо і перчимо за смаком. Потім всипаємо борошно і ретельно все перемішуємо до однорідності. Після цього ставимо сковороду на плиту газову і розігріваємо в ній рослинне масло.
Далі викладаємо картопляну масу за допомогою столової ложки і формуємо невеликі коржі. Обсмажуємо деруни з двох боків до утворення скоринки і подаємо з вершковим маслом або охолодженої сметанкою.
Рецепт картопляних драніков з грибами
Інгредієнти: свіжі печериці - 200 г; картопля - 500 г; борошно - 150 г; масло рослинне - 50 мл; молоко - 10 мл; яйце - 1 шт.; спеції. Приготування Печериці промиваємо, обробляємо і подрібнюємо. Після цього кидаємо їх на розпечену сковорідку і обсмажуємо на вершковому маслечко. Картоплю миємо під холодною водою, очистити від шкірки і натираємо на середній терочке, після чого перекладаємо на друшляк і залишаємо на деякий час, щоб злилася вся зайва рідина.
Потім перемішуємо натертий картоплю з остиглими грибочками, яйцем, вливаємо молоко, всипаємо борошно і солимо за смаком. Далі викладаємо картопляну масу невеликими порціями на гарячу сковороду, намазаний маслом і обсмажуємо деруни з обох сторін до готовності.
Картопляні деруни без борошна
Інгредієнти: картопля - 5 шт.; кефір - 05 ст.; яйце - 1 шт.; манка - 05 ст.; сметана - 05 склянки; олія рослинна; спеції. Приготування Картоплю очищаємо і натираємо на середній терочке або подрібнюємо за допомогою блендера. Тепер залишаємо масу на 15 хвилин постояти, обережно зливаємо сік, що виділився, і солимо за смаком. Далі розбиваємо куряче яйце і вливаємо домашній кефір . Гарненько перемішуємо і додаємо невеликими порціями манку. Беремо велику сковороду, наливаємо в неї масла і ставимо на сильний вогонь розігріватися. Обсмажуємо деруни до золотисто-коричневого кольору на середньому вогні з обох сторін, не забуваючи додавати постійно трохи масла перед кожною новою партією.
Картопляні деруни з фаршем
Інгредієнти: картопля - 1 кг; м'ясний фарш - 500 г; цибулина - 2 шт.; яйце - 2 шт.; масло рослинне - 50 мл; спеції; борошно - 2 ст. ложки. Приготування Картопля промиваємо, очищаємо і натираємо на крупній терочке. Через кілька хвилин зливаємо акуратно весь сік, що утворився,
додаємо сіль, перчик за смаком і всипаємо борошно. Потім вбиваємо яйця і ретельно перемішуємо. Чистимо цибулину, дрібно шаткуємо і додаємо в м'ясний фарш, подсаливая його за смаком.
Розігріваємо Сковороду з маслом, викладаємо ложкою трохи картопляної маси, зверху кладемо фарш і знову заливаємо картоплею. Обсмажуємо котлетки на середньому вогні з двох боків до рум'яного кольору. Потім перекладаємо картопляні деруни з м'ясом в чавунець, закриваємо кришкою, ставимо в духовку і доводимо на повільному вогні до готовності. Подаємо блюдо гарячим з охолодженої сметанкою.