Зрази це по суті ті ж котлети з начинкою. Це блюдо виходить незвичайно смачним і ніжним за рахунок різноманітних начинок. Їх роблять не тільки з м'яса, також використовують картоплю, рибу і навіть каші. Зараз ми розповімо вам декілька рецептів приготування м'ясних зраз.
М'ясні зрази з яйцем
Інгредієнти: свинячий фарш - 500 г; яйце куряче - 4 шт.; зелень - 1 пучок; ріпчаста цибуля - 2 шт.; панірувальні сухарі - 4 ст. ложки; рослинне масло - 50 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Курячі яйця заливаємо холодною водою і відварюємо в круту. Чистимо і нарізаємо невеликими кубиками. Зелень дрібно нарізаємо і змішуємо з яйцями. У м'ясний фарш додаємо дрібно нарізану цибулю, сіль, перець, трохи води гарненько все перемішуємо і формуємо коржі. У середину кожної м'ясної коржі викладаємо начинку з яєць і зелені, і робимо зрази. Обвалюємо їх у панірувальних сухарях і яйці. Нагріваємо сковороду, наливаємо олію і обсмажуємо зрази з двох сторін до золотистої скоринки десь по 4-5 хвилин з кожного боку. Подаємо до столу в теплому вигляді.
М'ясні зрази з яйцем і цибулею
Інгредієнти: Для фаршу:
м'ясо - 1 кг; ріпчаста цибуля - 1 шт.; білий хліб - 2 шматочки; молоко або вода-30 мл; яйце -1 шт; сіль, перець. Для начинки:
ріпчаста цибуля-2 шт.; яйця - 5 шт.; вершкове масло -80 г; сіль за смаком. Для сметанного соусу:
сметана - 05 кг; борошно - 1 ст. ложка; вода; сіль, перець. Приготування Робимо Фарш з різних сортів м'яса. Додаємо в нього пропущений через м'ясорубку цибулю, сире яйце, пару шматочків хліба, замочених у воді або молоці, сіль і чорний мелений перець. Фарш добре вимішуємо і вибиваємо. Вибиваємо обов'язково, інакше наші зрази будуть розсипатися при смаженні.
Приготуємо начинку. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками і смажимо його на вершковому маслі під кришкою. Яйця відварюємо в круту і нарізаємо їх дрібними шматочками і змішати з готовим цибулею. Формуємо зрази. Для цього беремо шматочок фаршу, розплющуємо його в коржик, на середину кладемо начинку і з'єднуємо як у пиріжка, обвалюємо в борошні або панірувальних сухарях і обсмажуємо їх на сильно розігрітій олії до утворення скоринки з обох сторін. Складаємо обсмажені зрази в каструлю.
Тепер приступимо до приготування сметанного соусу. Обсмажуємо борошно на сковороді, поступово викладаємо сметану і розмішуємо, щоб не утворилися грудочки. Додаємо гарячу воду, солимо, перчимо і доводимо до кипіння. Заливаємо наші зрази соусом і тушкуємо 20 хвилин. Готову страву подаємо до столу.
М'ясні зрази з яйцем і сиром
Інгредієнти: Для фаршу:
свинина 2 кг; сало - 05 кг; ріпчасту цибулю -3 шт.; часник - 5 зубчиків; яйця - 3 шт.; сіль, перець. Для начинки:
яйця - 4 шт.; вершкове масло - 2 ст. ложки; гірчиця - 5 ст. ложок; сир - 200 г; соняшникова олія - 2 ст. ложки. Приготування М'ясо і сало нарізаємо на дрібні шматочки і пропускаємо разом з цибулею і часником через м'ясорубку. Додаємо у фарш три сирі яйця, сіль, перець. Все ретельно перемішуємо.
Яйця для начинки, відварюємо в круту і натираємо на крупній тертці, додаємо вершкове масло і трохи солі, все перемішуємо. Беремо в долоні невелику кількість фаршу, розминаємо, щоб вийшла корж і в центр неї викладаємо 2 чайні ложки нашої начинку і формуємо зразу. Так робимо потрібну кількість котлет. Викладаємо їх на деко, попередньо змащений маслом і ставимо в духовку розігріту до 200 градусів. Через 30 хвилин виймаємо наші зрази і на кожну викладаємо по 1 ч. ложки гірчиці і розрівнюємо по поверхні. Повертаємо деко в духовку ще на 20 хвилин. За п'ять хвилин до готовності на кожну викладаємо по 1 скибочці сиру і даємо йому розплавиться. М'ясні зрази з яйцем і сиром готові!
М'ясні зрази з перепелиним яйцем
Інгредієнти: м'ясний фарш - 600 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; м'якоть білого хліба - 50 г; яйце куряче - 1 шт.; яйця перепелині - 15 шт. Приготування М'ясо, цибулю і хлібний м'якуш пропускаємо через м'ясорубку двічі. Так зрази будуть ніжніше. У фарш додаємо яйце, сіль, перець за смаком і все добре перемішуємо. Перепелині яйця відварюємо і очищаємо. Після цього промиваємо під струменем води, щоб прибрати залишки шкаралупи.
Приступаємо до ліплення зраз. З фаршу робимо два коржі, кладемо між ними перепелине яйце і з'єднуємо дві половинки, зраджуючи округлу форму. Викладаємо їх на деко, змащене маслом, і випікаємо в духовці при температурі 180 градусів 25 хвилин. Ці зрази можна підсмажити на сковороді.