Вернуться назад Распечатать

Кята - рецепт

Кята - рецепт
Азербайджанська кухня має особливий колорит, особливо в тому, що стосується випічки. Кята карабахська - одна з варіацій багатьох рецептів приготування кяти. Кята буває грузинська - када, а буває вірменська - гата . Сьогодні ми дізнаємося, як спекти кяту на дріжджовому тісті .
Інгредієнти:
Тісто:

  • борошно - 3 склянки;

  • швидкі дріжджі - 15 г;

  • молоко - 250 мл;

  • вершкове масло 100 г;

  • яйце - 1шт;

  • цукор - 05 склянки.


  • Начинка:

  • борошно - 15 склянки;

  • вершкове масло - 100 г;

  • цукрова пудра - 1 стакан.


  • Приготування

    Тісто для кяти карабахської
    Незважаючи на те, що кята не є традиційним блюдом «на сворую руку», рецепт її приготування зовсім не складний.
    Для правильного дріжджового тіста потрібно приготувати опару. Намагаючись заощадити час, ми візьмемо сухі дріжджі - від цього рецепт кяти карабахської гірше не стане. Всі інгредієнти для тіста ретельно перемішуємо, стежимо, щоб не було грудочок. Після цього треба поставити на годину в тепле місце, щоб трохи підійшло.
    У цей час можна зробити начинку. У миску покласти дрібно нарізане масло, засипати необхідною кількістю цукру і борошна, перемішати. У результаті повинна вийти своєрідна крихта, нагадує панірувальні сухарі. Залишити в холодильнику на півгодини.

    Як спекти кяту?

    Готове тісто треба розкачати в не дуже тонкий шар. Зверху викласти начинку для кяти. Рівномірно складаємо конвертик, щоб вся начинка залишилася всередині. Защипив краю, пиріг викласти на деко швом вниз.
    Кята - рецепт


    Виделкою наносимо традиційний візерунок. Крім естетики, він має практичне значення. Дірочки від вилки допомагають повітрю виходити назовні, не порушуючи зовнішній вигляд кяти. Потім кяту треба змастити яєчним жовтком. Є рецепти кяти, в яких випічку змащують сумішшю молока і жовтка. Також існує печиво кята, рецепт якого дуже схожий на наш. Різниця лише в тому, що холодне тісто з начинкою згортають в рулет і нарізати прямокутниками 4х5 див.

    Пиріг поставити в духовку, розігріту до 200°С 20-25 хвилин. Печиво готується в тому ж режимі. Подавати на стіл гарячим.