Халва - десерт дуже популярний не тільки в східних країнах. Існує кілька типів халви, один з яких передбачає приготування цієї страви з мелених насіння олійних культур та/або горіхів. Одним із сортів такого десерту є тахинная або кунжутна халва, що виготовляється, відповідно, з насіння кунжуту. Іноді в тахинную додають халву фісташки або арахіс.
Тахинная (вона ж кунжутна) халва поширена в країнах Близького Сходу, на Балканах, в інших частинах Середземноморського регіону, а також наголосила на території держав пострадянського простору.
Це вишукане, істинно східне ласощі відомо в Ірані з V століття. Пізніше рецепт став популярним і в інших країнах. Рецептів приготування тахинной халви безліч, у кожній арабській країні є характерні автентичні рецепти, тому смак халви кунжутної може бути різним в різних країнах і регіонах. Тут традиційний порядок з'єднання інгредієнтів десерту є справжнім мистецтвом із застосуванням секретів, напрацьованих століттями. Природно, такий напівкустарний підхід зумовлює зовнішній вигляд і смак продукту.
З чого роблять тахинную халву?
Можна виділити один основний компонент для готування - це паста з перемелених зерен кунжуту. Також використовують ваніль, глюкозу, карамельну масу, лимонну кислоту і деякі інші компоненти. У фабричних варіантах можливе включення горіхової пасти, какао, інших компонентів.
Кунжутна Халва - користь і шкода
Справжня тахинная халва - чудовий легкий десерт, який, певною мірою, можна навіть вважати дієтичним. Цей продукт - справжнє джерело вітамінів і мікроелементів, необхідних людині. До складу тахинной халви, виготовленої промисловим способом, входить білкова маса (у вигляді пасти з насіння кунжуту), карамельна маса, піноутворювач (солодковий корінь) і деякі інші інгредієнти, на жаль, не такі корисні, як перераховані вище.
Кунжутна халва володіє високою біологічною цінністю, оздоровлює і омолоджує організм, покращує діяльність нервової та серцево судинної систем. Також продукт корисний для кісток та суглобів, деяким чином, халва покращує стан шкіри, волосся і нігтів. Слід, однак, пам'ятати, що будь-які солодощі не корисні для зубів з-за прямого впливу на емаль, так і рівень цукру крові варто тримати під контролем.
Тахинная халва - рецепт
Інгредієнти: насіння кунжуту - 4 склянки; цукор - 3 склянки; арахіс - 200 г ; ваніль - 05 палички; масло вершкове топлене натуральне - 50 р. Приготування Зерна кунжуту перебираємо, очищаємо від оболонки і злегка прожарюємо на сухій,добре розігрітій сковороді. Арахіс також очищаємо і прожарюємо (можна на деку). Кунжут пропускаємо через м'ясорубку (краще зробити це двічі).
Готуємо цукровий сироп з ваніліном і вводимо в нього підготовлений кунжут. Уварюють до щільної,в'язкої консистенції. Додаємо арахіс. Вийде цікава, неоднорідна текстура. Викладаємо готову масу шаром на змащений маслом піднос або мокру дошку (можна прокласти промаслений папір - так навіть зручніше), обминаємо і розкочуємо качалкою. Трохи охолоджуємо, нарізаємо на шматочки і даємо повністю охолонути. Зберігаємо в прохолодному місці в щільно закривається ємності. Подаємо тахинную халву з свежезаваренним чаєм, кавою, каркаде та іншими подібними напоями.
Відомі й інші рецепти тахинной халви, якими можна скористатися в домашніх умовах. Деякі замість цукру додають халву натуральний мед, що, природно, підвищує корисність продукту і робить його практично дієтичним - якщо немає алергії на мед. Використання патоки замість цукру теж допустимо.
Деякі рецепти включають молоко, вершки і пшеничне борошно - це також можливо, проте класичний складу переважніше. Молоко і борошно, звичайно ж, збільшують калорійність готового продукту.
Кунжутна халва-калорійність
Калорійність цього продукту, виготовленого промисловим способом, становить приблизно 550-570 ккал на 100 г, тому вживати халву слід потроху, особливо тим, хто береже фігуру. Краще їсти халву в першій половині дня - на сніданок або ланч. Крім того, варто пам'ятати, що це продукт з досить високим вмістом рослинних жирів , тому запивати халву краще гарячими напоями.