Кюфта-бозбаш азербайджанською- це азербайджанський суп з тюфтельками. На відміну від звичних нам супів такого роду, в цей кладуть величезні шматки картоплі і ліплять тефтелі відповідного розміру, фаршируя їх сухофруктами.
Як і більшість національних страв, цей суп готується по-різному в кожному з регіонів, тому єдиного рецепту немає, а ось про його варіаціях ми розповімо далі.
Суп кюфта-бозбаш – рецепт
Хоч рецепт і різний практично у кожній сім'ї, в основі головної м'ясної складової страви – тюфтельок – неодмінно повинна лежати баранина або яловичина, яку змішують з травами.
Інгредієнти: нут - 45 г; картопля - 115 г; цибуля - 280 м; алича сушена - 4 шт.; сушений базилік - 5 г; куркума - 1 ч. ложка; гострий перець - за смаком; фарш з баранини - 530 р. Приготування Перед тим, як приготувати кюфта-бозбаш азербайджанською, необхідно замочити нут приблизно за 10 годин до приготування. Після вимочування турецький горох споліскують, заливають свіжою водою і ставлять варитися до м'якості. До відварного нуту кладуть четвертинки картопляних бульб.
Якщо для фаршу ви вибрали шматок баранини без жиру, то обов'язково додайте його окремо, суп повинен бути наваристим. Змішайте фарш з пучкою солі, половиною всього цибулі, сушеним базиліком і гострим перцем. З отриманої суміші зробіть чотири великі тефтелі і покладіть в центр кожної з них сушену аличу (або чорнослив). Покласти тефтелі в суп і прийміть за засмажку.
Що залишився лук спасеруйте і з'єднайте з куркумою. Додати зажарку в суп і залиште його на плиті, чекаючи готовності картоплі.
Кюфта-бозбаш азербайджанською- рецепт
Для обсягу фарш з телятини, яку ми пустимо на тефтелі в даному рецепті, додають відварений рис, а аромат забезпечить асорті з сушених трав.
Інгредієнти: телятина - 480 м; сушена кінза, м'ята, базилік - по 1 ч. ложці; відварений рис - 2/3 ст.; ріпчаста цибуля - 180 г; алича сушена - 85 м; щіпка меленої кориці; картопля - 270 г; телячі ребра - 480 м; нут - 45 р. Приготування Попередньо вимочений нут кладемо в каструлю разом з однією цибулиною і ребрами. Залишаємо все на середньому вогні, чекаючи м'якості нуту. По закінченні часу витягаємо цибулину і кладемо великі шматки картоплі.
Готуємо фарш з суміші телятини, сушених трав і солі. З отриманого фаршу ліпимо великі тефтелі, поміщаючи в центр кожної по шматочку аличі. Залишаємо страву кюфта-бозбаш на вогні аж до півгодини, чекаючи готовності м'яса і картоплі.