Буглама є стравою кавказької кухні і готується, як правило, з баранини. У кожному південному регіоні є свій варіант страви, що передбачає використання різного набору компонентів. Єдиним і незмінним для всіх умовою є ловлення м'яса і овочів у власному соку без додавання води.
Як приготувати бугламу з баранини - рецепт азербайджанською
Інгредієнти: баранина – 975 г; жир курдючний – 190 г; картопля – 670 г; баклажани – 970 г; перець чилі – 2 стручки; перець болгарський солодкий – 220 г; ріпчасті цибулини – 970 г; капуста – 970 г; помідори свіжі – 970 г; часникові головки – 3 шт.; зелень кропу, петрушки, базиліка і кінзи – по одному пучку; зелена цибуля – 4-5 стебел; мелений чорний перець і велика сіль – за смаком. Приготування Традиційно буглама готується в казані на багатті. Але при відсутності такої можливості і на плиті можна отримати цілком гідний смак страви. Кількість продуктів розрахована на великий казан, при необхідності зменшуємо пропорції вдвічі, а то і втричі.
Спочатку нарізаємо шматками курдючний жир і укладаємо його на дно казанка. Слідом викладаємо баранину, розрізавши її на невеликі скибочки, і покриваємо м'ясо очищеним і нарізаним півкільцями цибулею. Далі споліскуємо помідори, вирізаємо у них плодоніжку і викладаємо томати цілком на цибульну подушку. Тепер черга баклажан. Їх необхідно помити, крупно порізати і відправити до інших компонентів. Картоплини миємо, чистимо, розрізаємо на кілька частин або (якщо дрібні) залишаємо цілком і також кладемо в казан. Доповнюємо блюдо крупно нарізаним болгарським перцем, кидаємо також промиті стручки чилі і часникові головки. Шаткуємо також капусту, викладаємо її поверх перцю і часнику, після чого прикриваємо все цілими пучками зелені та пучком зеленої цибулі, зверху вкриваємо компоненти страви цілими капустяними листами, прикриваємо додатково кришкою і ставимо на вогонь трохи нижче середнього.
Після закипання припускаємо страву протягом двох годин, після чого виймаємо з казана пучки зелені і зеленого лука, стручки перцю чилі і головки часнику і викидаємо їх, а бугламу розкладаємо по тарілках і тут же подаємо.
Буглама з баранини - рецепт по-грузинськи
Інгредієнти: баранина – 975 г; ріпчасті цибулини – 450 г; масло вершкове – 145 г; вино біле сухе – 120 мл; зелень (кінза, базилік, петрушка, м'ята, естрагон, кріп); часникові зубці – 2-3 шт.; барбарис сушений – 35 г; хмелі-сунелі ; мелений чорний перець і велика сіль. Приготування Варіант приготування бугламы по-грузинськи значною мірою відрізняється від страви, характерного для азербайджанської кухні.
Баранину нарізаємо невеликими скибочками і викладаємо в сотейник або казан з розтопленим маслом. Обсмажуємо м'ясо протягом десяти хвилин, після чого додаємо кільця ріпчастої цибулі, нарізаний пластинами часник, хмелі-сунелі, велику сіль, барбарис, перець і тушкуємо страву на самому малому спеці під кришкою до м'якості баранини. Тепер вливаємо вино, закладаємо нарубану зелень, перемішуємо, протушиваем м'ясо ще пару хвилин і знімаємо з плити.
На відміну від самодостатньою азербайджанської бугламы, грузинську при подачі слід доповнити відповідним гарніром .