Традиційна азербайджанська приправа робиться з гранатового соку, який випаровується приблизно до 20% від початкового об'єму. Загустілий гранатовий сік доповнюють асортиментом прянощів, при бажанні, а потім подають до страв з м'яса, риби і овочів.
Гранатовий соус наршараб – рецепт
Ідеальною основою для домашнього наршарабу є стиглі гранати. Зрозуміло, куди простіше використовувати вже готовий гранатовий сік, але якщо немає можливості придбати його у бажаному кількості, згодяться і цілі плоди, з яких можна видавити сік власноруч.
Інгредієнти: стиглий гранат – 5-6 шт.; Приготування Очистивши зерна граната від шкірки і плівок, добре розімніть їх, поки не отримаєте суміш пюреподібної консистенції. Відкиньте пюре на друшляк і почніть перетирати до тих пір, поки на сітці друшляка не залишиться сухою макуха з насінням і плівками від зерен.
Отриманий сік додайте на слабкому вогні і залиште вирувати на плиті до загустіння. Коли зайва волога випарується, а в посуді залишиться близько 20% від обсягу первинного, капніть трохи наршараба на тарілку: правильно приготований соус має консистенцію рідкої сметани.
Якщо ви не знаєте з чим їдять готовий соус наршараб, то подайте його з будь-якими стравами з червоного і білого м'яса, а також рибою або додайте в салатні заправки.
Соус наршараб – класичний рецепт
Якщо ви вже спробували базовий наршараб, приготований без додавання спецій, то настав час поекспериментувати з прянощами, вибравши в якості основи мускат, гвоздику або запашний перець.
Інгредієнти: стиглий гранат – 6 шт.; спеції – за смаком. Приготування Попередньо видавіть з зерен гранатовий сік. Зробити це можна за допомогою соковижималки або, орудуючи товкачем і друшляком. Отриманий сік переливають в ємність відповідного діаметра і розміщують на водяній бані, залишаючи випаровуватися приблизно на годину. По закінченні часу до загустевшему соусу кладуть вибрані прянощі і продовжують виварювання протягом пари хвилин.
Застосування гранатового соусу наршараб зводиться до його використання як доповнення до страв з різного виду м'яса і риби. Також наршараб відмінно підходить для використання в якості глазурі.
Як приготувати соус наршараб?
Склад соусу наршараб може варіювати в залежності від того які прянощі ви віддаєте перевагу і яку основу використовуєте: покупної гранатовий сік або напій зроблений власними руками. В рамках цього рецепту ми зупинимося на першому варіанті.
Інгредієнти: гранатовий сік – 1 л; спеції – за смаком. Приготування Перелийте гранатовий сік в емальовану або нержавіючий посуд, а потім залиште на слабкому вогні приблизно на годину, періодично перемішуючи основу майбутнього соусу, щоб уникнути підгоряння соку.
Коли наршараб придбає консистенцію рідкої сметани, до нього можна покласти прянощі і залишити все ще на пару хвилин. Залежно від підсумкового обсягу, наршараб можна заготовити на зиму, розлив по чистим банкам і залишивши стерилізуватися на відведений кількість часу (в залежності від об'єму тари) перед закатыванием.
Соус наршараб – рецепт
Інгредієнти: стиглий гранат – 6 шт.; сіль, цукор – по маленькій щіпці; прянощі – за смаком. Приготування Для цієї варіації рецепту вам необхідно буде пересипати гранатові зерна в емальований сотейник, потім залишити їх на середньому вогні до тих пір, поки не почнуть розм'якшуватися. Помішуючи гранат, дочекайтеся цього моменту, а потім починайте розтирати зерна товкачиком. Коли весь сік вийде, процідіть його, добре викручуючи через сито. Макуха викиньте, а сам сік доповніть прянощами, дрібкою солі і цукру. Залиште всі вывариваться протягом години або до моменту загусання соку до консистенції рідкої сметани. Готовий наршараб подавайте після охолодження або заготовлюйте про запас.