Незважаючи на мінімалізм в приготуванні ростбіфа з яловичини, це класичне блюдо англійської кухні просто чудово на смак і володіє неймовірно гарним і привабливим зовнішнім виглядом. Адже не дарма ростбіфу присвячував захоплені рядки великий російський поет Пушкін. Задоволення від поглинання соковитого м'яса з засмаженою скоринкою незрівнянно ні з чим. Додаткове насолоду надає значний розмір готового страви, адже готується воно з цільного м'ясного відрізу вагою не менше трьох кілограм.
Справжні цінителі цього приголомшливого страви стверджують, що справжній ростбіф повинен бути неодмінно з кров'ю. Але що ж робити тим, хто не вживає таке м'ясо, невже відмовлятися від задоволення у дегустації англійської страви? Раніше дійсно ростбіф подавали лише з кров'ю. Але всі ці переконання залишилися далеко в минулому, і кожен може їсти те, що йому більше подобається. І якщо ви віддаєте перевагу добре просмажене м'ясо, то готуйтеся до того, що ростбіф вам доведеться запікати не менше двох годин.
Як приготувати класичний ростбіф з яловичини - рецепт?
Інгредієнти: яловичина на ребрі – 4 кг; не йодована велика сіль – 30 г; рослинне масло – 75 мл; мелений чорний перець – 10 р. Приготування У класичному варіанті ростбіф готується з великого цілісного шматка яловичини без застосування будь-яких спецій. Але найчастіше мінімальний набір з солі і перцю кулінари все ж використовують.
Отже, вибираємо правильну яловичину. Саме яловичина, а не телятина є основою справжнього ростбіфа, так як володіє найбільш придатними для цього смаковими якостями. Краще всього, якщо це буде мармурове м'ясо, тонкий або товстий край з ребрами, в крайньому випадку, оковалок.
Натираємо м'ясо крупною сіллю, меленим чорним перцем, щедро змащуємо рафінованим рослинним маслом і розміщуємо на деку ребрами вниз. Визначаємо його в заздалегідь прогріту до 240 градусів духовку і витримуємо при такому температурному режимі протягом п'ятнадцяти хвилин. Потім знижуємо температуру до 150 градусів і готуємо ростбіф до бажаного ступеня прожарки від сорока п'яти хвилин до трьох годин. Кожні двадцять хвилин поливаємо м'ясної шматок соком, що виділився. По готовності залишаємо м'ясо під фольгою на двадцять хвилин, і тільки тоді можемо подавати.
Як правильно приготувати пряний ростбіф з яловичини?
Інгредієнти: яловичина – 3-4 кг; вустерський соус – 40 мл; гірчиця діжонська – 40 г; олія оливкова – 55 мл; часник – 2-3 зубчики; розмарин (гілочки) – 5-7 шт.; мед рідкий – 60 г; сіль; мелений чорний перець. Приготування Першим ділом приготуємо маринад для ростбіфа з яловичини. Для цього змішуємо олію з вустерским соусом і дижонской гірчицею, очищаємо і видавлюємо часник, обриваємо, дрібно рубаємо і додаємо голочки з гілочок розмарину, вливаємо мед, кидаємо сіль і мелений чорний перець. Все гарненько перемішуємо, відміряємо четверту частину отриманої суміші і натираємо ретельно кусень яловичини.
Через півтори години, коли м'ясо промаринується, укладаємо його на деко, розміщуємо в холодній духовці і
налаштовуємо її на температурний режим 250-300 градусів. Через двадцять хвилин зменшуємо температуру до 150-160 градусів, присмачую м'ясо маринадом і готуємо ростбіф протягом двох-двох з половиною годин або до бажаного ступеня готовності, періодично поливаючи його соком, що виділився. Якщо ви бажаєте отримати блюдо з кров'ю, то через сорок п'ять хвилин починайте контролювати готовність проколом зубочистки. Якщо виділяється жовто-рожева рідина, значить страва досягло потрібної для вас готовності.
Вийнявши ростбіф з духовки, загорнути його фольгою на двадцять хвилин. Таким чином блюдо збереже соковитість і буде неймовірно смачним.