Рисовий пудинг (рецепт його в будь-яких варіаціях виключно простий) - страва, дуже поширене і популярний у багатьох країнах світу. Подібні страви можна знайти в різних кулінарних традиціях багатьох народів (список назв на різних мовах займає не менше 40 позицій), але все-таки батьківщиною його вважається Англія, знаменита своїми пудингами.
Рецепти приготування можуть бути різними, навіть у межах однієї невеликої території. Власне кажучи, рисовий пудинг - блюдо, приготовлене з рису, звареного на воді, іноді з додаванням молока, а також різних інших інгредієнтів. Можна готувати пудинг з рисової каші, а можна з сухого (промитого) рису.
Як приготувати рисовий пудинг з сиром?
Інгредієнти: півсклянки рису (краще використовувати нешліфований); півсклянки цільного молока або води; ще півсклянки води; 1-2 курячих яйця; півсклянки сиру (краще домашнього); 1-2 чайних ложки цукру, меду або фруктового сиропу; 1 чайна ложка натурального вершкового масла; щіпка кориці; трохи ванілі; трохи шафрану; півсклянки сметани. Приготування Готуємо солодкий рисовий пудинг з сиром. Перебраний рис ретельно промиємо і зваримо кашу на воді або суміші води з молоком протягом приблизно 12-16 хвилин. Кашу злегка охладим, додамо свіжий протертий через сито сир, мед (або цукор, сироп). Додамо сирі яйця, спеції і ретельно вимесим. Змастимо вершковим маслом форму для запікання і викладемо в неї підготовлену рисово-сирну масу. Далі можна діяти двома способами.
Спосіб перший. Помістимо форму на низьку широку каструлю з невеликою кількістю води, накриємо форму кришкою і будемо варити до повної готовності на слабкому вогні.
Спосіб другий. Помістимо форму в розігріту духовку хвилин на 25. Запікаємо при середній температурі. Готовий пудинг викладаємо на сервірувальне блюдо, поливаємо сметаною і подаємо з чаєм, кавою або іншими напоями подібного типу. Слід зауважити, що включення в список інгредієнтів родзинок зробить рисово-сирний пудинг більш вишуканим.
Рисовий пудинг з гарбузом
Добре приготувати рисовий пудинг з гарбузом.
Інгредієнти: 250 г рису; 250 г м'якоті гарбуза; 400 мл води; 200 мл збитих вершків; 600 мл молока; 100 мл меду; щіпка солі; по щіпці кориці і ванілі (або ванільного цукру), тертого мускатного горіха, шафрану, сухого імбиру, кардамону. Приготування М'якоть гарбуза наріжемо невеликими шматочками (або натремо на крупній тертці) і злегка проваримо до м'якості. Добре промиємо рис і проваримо на середньому вогні до готовності - це займе 16-20 хвилин. Якщо є залишки рідини - зіллємо. Змішаємо мед, спеції і молоко. Трохи присолим. Змішуємо рис з подрібненої подваренной гарбузом і викладемо у форму для запікання, змащену олією. Заллємо молочною сумішшю. Випікати будемо близько 40 хвилин (поки рідина не випарується).
Варіанти приготування
У різних випадках це блюдо подають як десерт, наприклад, солодкий рисовий пудинг з родзинками, з іншими сухофруктами або з
варенням - непоганий сніданок. Рідше - як основне блюдо. Можна варити пудинг або/і запікати в духовій шафі. Різні підходи до технології приготування та підбору другорядних інгредієнтів обумовлюють безліч варіантів видів рисового пудингу. Рецепти можуть бути самими різними (ви навіть можете спробувати вигадати свої). Найчастіше в приготуванні рисових пудингів використовують рис різних видів, цільне (іноді згущене) молоко різних тварин, натуральні молочні вершки, кокосове молоко, апельсин, лимон та інші цитрусові, різні горіхи і сухофрукти, мед, цукор, варення або сиропи, фрукти, яйця. З спецій використовують корицю, ваніль, мускатний горіх, імбир, шафран, кардамон і інші.