М'ясо «Веллінгтон» (Beef Wellington, англ.) - чудове оригінальне блюдо для сімейного обідньої святкового столу. Власне кажучи, це шматок яловичої вирізки, запечений в тісті з грибами. Страва має історію. Деякі помилково вважають, що ця страва родом з однойменної столиці Нової Зеландії - Веллінгтон. Насправді ж, рецепт яловичини «Веллінгтон» придуманий кухарем відомого англійського полководця Артура Уелслі Веллінгтона як англійська версія традиційного французького страви - «філе в тісті». Назва придумана в честь блискучої перемоги британських військ під керівництвом герцога Веллінгтона над арміями Наполеона Бонапарта в битві при Ватерлоо в 1815 році.
Як приготувати яловичину «Веллінгтон»?
Отже, готуємо яловичину «Веллінгтон».
Інгредієнти: 06-1 кг хорошою яловичої вирізки (краще всього шматочок, розташований вздовж спинних хребців); грам 500 листкового тіста (можна купити готове в супермаркеті); 1-2 цибулини; грам 250-300 печериць; 1-2 жовтка курячих яєць для змазування тіста; 2 столових ложки діжонської гірчиці; свіжозмелений чорний перець; 4-5 столових ложок рослинного масла для обсмажування (добре використовувати соняшникову виморожена і фільтроване олія холодного віджиму); сіль. Приготування: Спочатку декілька порад з вибору підходящої вирізки. М'ясо повинно бути охолоджене (а не морозиво), практично без прожилок і, звичайно ж, бажано від молодого тварини.
М'ясо цілим шматком додаємо сіль і присипаємо свіжомеленим перцем з усіх боків рівномірно. Тепер шматок м'яса обсмажуємо з усіх боків на добре розігрітій сковороді до золотисто-коричневого відтінку скоринки. Обсмажування потрібно починати при хорошому розігріві олії на сильному вогні. Чому так? Воно повинно придбати скоринку, яка як би запечатує всередині шматка м'ясний сік. У разі якщо сковорода буде розігріта недостатньо, температура при обжарюванні буде недостатньо високою, м'ясний сік встигне витекти на сковороду.
Підготуємо гриби Після обсмажування м'ясо трохи охолоджуємо і обмазуємо з усіх боків дижонской гірчицею. Остуджуємо ще протягом 40 хвилин і, попередньо загорнувши шматок в харчову плівку, прибираємо на годинку в холодильник. Приготуємо цибульно-грибну суміш. Промиті і обсушені гриби і очищену цибулю подрібнюємо (можна в комбайні, але окремо). Розігріваємо маленьку сковороду і обсмажуємо на олії цибулю. Знімаємо цибулю лопаткою і обсмажуємо гриби також до золотистого кольору. З грибів повинна випарується зайва волога.
З'єднуємо Після закінчення зазначеного часу виймаємо м'ясо з холодильника. Розморожений лист листкового тесту розгортаємо і розрізаємо навпіл. Розкачуємо у потрібну конфігурацію. Викладаємо лист тіста на змащений жиром деко. Викладаємо на лист тонким шаром 1/4 цибульно-грибної суміші так, щоб вийшла підкладка під шматок м'яса. Викладаємо м'ясо зверху і обмазуємо з усіх боків залишилася цибульно-грибною сумішшю. Зверху накриваємо другим листом тесту і підверніть краю, відрізаючи зайве. Тепер змащуємо тісто яєчним
жовтком і робимо прорізи (як на хлібному батоні) гострим ножем. Прорізи потрібні для того, щоб зайвий пар міг виходити.
Запікаємо Ставимо деко в розігріту до температури 200? З духова шафа. Запікаємо близько 20 хвилин, потім зменшуємо температуру до 170? градусів і запікаємо ще хвилин 20-30. Акуратно знімаємо нашу яловичину «Веллінгтон» і акуратно перекладаємо на сервірувальне блюдо і нарізаємо скибками. Можна прикрасити гілочками зелені і подавати, наприклад, з темним пивом «Гіннес» або імбирним елем. Звичайно ж, непогано підійде і червоне столове вино або сухий херес.