Пастуший пиріг (оригінальна назва shepherd's pie, англ.) - дуже ситна страва, що сформувалося в британських кулінарних традиціях, найімовірніше, в тих областях, де історично добре розвивалося вівчарство.
З чого готують пастуший пиріг?
Англійська пастуший пиріг являє собою зовсім не пиріг у традиційному розумінні, а шарову запіканку з начинкою з рубленого м'яса молодого баранчика і картопляного пюре з додаванням різних овочів, іноді грибів, а в американському варіанті - і сиру. Для приготування пастушьего пирога тісто не використовується. Справжній англійський пастуший пиріг, рецепт якого практично не змінився за багато століть, готують тільки з м'яса ягняти або молодої баранини (англійське слово «shepherd» найбільш точно можна перевести як «пастух овець», який пасе саме овець, а не будь-яких інших тварин).
Сучасні варіанти Ранні кулінарні книги містять описи пастушьего пирога із залишків смаженого (або запеченого) м'яса і картопляного пюре. М'ясо подрібнювали ножем вручну. В даний час замість баранини часто використовують телятину або яловичину, м'ясо перетворюють у фарш не вручну, а за допомогою м'ясорубки. Такий варіант називається котеджне пиріг (cottage pie). І все ж класичний англійський пастуший пиріг краще готувати з баранини.
Як приготувати пастуший пиріг?
Пастуший пиріг (також і у варіанті котеджне) - страва, якою легко вгамувати голод, чудово підходить для сімейного ланчу або обіду. Отже, англійська пастуший пиріг, рецепт, близький до автентичного.
Інгредієнти: грам 500-600 фаршу грубого помелу з молодої нежирної баранини; 1 цибулина; грам 50 натурального вершкового масла; грам 600 картоплі; 1 морква; 2 стебла селери; сіль; 1 зубчик часнику; 1 їдальня ложка борошна пшеничного; 300 мл м'ясного бульйону; 1 куряче яйце; мелений чорний перець; сіль. Приготування: Як готувати пастуший пиріг? Для початку овочі чистимо. Картопля наріжемо великими шматками, цибулю - дрібніші, моркву - тонкою соломкою (або натремо на тертці), стебла селери - довільно. Часник подрібнити будь-яким зручним способом. Картопля відваримо в злегка підсоленій киплячій воді до готовності, а потім зіллємо воду і розімніть картоплю в пюре. Додамо 30 грам вершкового масла, трохи присолим і поперчимо. Ретельно перемішати. Остудимо пюре, після чого додамо яйце і ще раз перемішати. Накриємо ємність кришкою і поки відставимо. Розігріємо в сковороді 20 грам масла. Обсмажимо спочатку цибулю, потім додати моркву, потім селера. Активно маніпулюють лопаткою. Тепер додаємо фарш, перемішуємо і тушкуємо на середньому вогні, безперервно перемішуючи. В самому кінці процесу додаємо часник.
Борошно пасеруємо на окремій сухій сковороді до легкої рум'яності і наллємо бульйон. Розмішуєм, доведемо до кипіння і протомим 1-2 хвилини. Зменшимо вогонь і тушкуємо хвилин 8-10. У форму для випічки, змащену маслом, викладаємо шарами м'ясний фарш, потім картопляне пюре. Можна повторити шари двічі. Ставимо форму в попередньо розігріту до температури 190° С духовку.
Запікаємо приблизно 50-60 хвилин. Готовий англійська пастуший пиріг добре подати до обіду (теплим або холодним) з чашкою гарячого бульйону.
Американська версія Можна приготувати пастуший пиріг в американській версії, для цього в список інгредієнтів додамо грам 170-200 тертого твердого сиру, яким будемо чергувати шари і присиплем зверху запіканку. Американський варіант, звичайно ж, смачніше і вишуканіше. Звичайно ж, непогано подавати пастуший пиріг до столу з гілочками свіжої зелені (петрушки, коріандру і базиліка). Можна подати легкого столового вина. Думається, хліб подавати не слід.