Крамбл - традиційний англійський десерт. Найчастіше його готують з яблуками. Це, по суті - яблучний пиріг, ось тільки трохи не такий, яким ми собі його представляємо. Яблучний крамбл - це яблука, запечений під крихтою з пісочного тіста. Готується це ласощі досить швидко і просто, а виходить смачним і легким. Як приготувати крамбл, ми вам зараз розповімо.
Крамбл з яблуками
Інгредієнти: яблука - 300 г; борошно 160 г; цукор - 80 г; вершкове масло - 80 г; кориця - 1 ч. ложка. Приготування Борошно перемішуємо з цукром. Додаємо розтоплене вершкове масло і перемішуємо. Зручно це робити виделкою. Якщо виходять занадто великі шматочки, то їх потрібно розім'яти. В результаті у вас повинна вийти крихта. Яблука (краще брати кисло-солодкі сорти) ріжемо на часточки, вирізаємо серцевину, а потім кожну часточку ще ріжемо навпіл. Порційні формочки для випікання злегка змащуємо масло, викладаємо яблука, посипаємо трохи корицею, а зверху викладаємо отриману крихту. Відправляємо формочки в духовку, розігріту до 200 градусів приблизно на 25 хвилин. У готовому крамбле яблука виходять м'якими, а крихітка - хрусткою. Такий смачний десерт і гарячим, і теплим, і холодним.
Пиріг «Крамбл»
Інгредієнти: Для крихти:
борошно - 250 г; цукор - 110 г; вершкове масло - 110 р. Для начинки: яблука - 4 шт.; кориця - 1 ч. ложка; цукор - 2 ст. ложки; лимон - половина; мигдаль - 60 р. Приготування Форму для випічки змащуємо маслом і посипаємо цукром (1 ст. ложка). Яблука чистимо від шкірки і серцевини і нарізаємо великими кубиками, викладаємо їх у форму для запікання, посипаємо цукром (1 ст. ложка), корицею, поливаємо лимонним соком і відправляємо в духовку хвилин на 7 щоб яблука стали злегка м'якими. Тим часом готуємо крихту: перетираємо борошно з цукром і вершковим маслом. Дістаємо форму з духовки, посипаємо яблука отриманої крихтою і знову повертаємо в духовку. Коли крихта підрум'янилася (хвилин через 15-20) дістаємо фруктовий крамбл і посипаємо подрібненим мигдалем. Далі розрізаємо його як пиріг і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Десерт «Крамбл» з вівсянкою
Інгредієнти: яблука - 4 шт.; вершкове масло - 100 г; вівсяні пластівці - 140 г; мед - 120 р. Приготування Яблука нарізаємо тонкими скибочками, попередньо видаливши серцевину. Вівсяні пластівці перемішуємо з розм'якшеним вершковим маслом, додаємо мед і все це перемішуємо. Повинна вийти маса з невеликими грудочками. Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо яблука, при бажанні їх зверху можна присипати корицею, подрібненими горіхами, родзинками і т. д. Засипаємо яблука крихтою з вівсянки з маслом і медом. Відправляємо форму в духовку і при температурі близько 180 градусів і випікаємо 25-30 хвилин. За цей час вівсяні пластівці стануть рум'яними, а яблука м'якими.
Також крамбл можна випікати і в мікрохвильовій печі при максимальній потужності близько 10 хвилин, а якщо є ще й функція гриля, то тоді ще хвилини 2 під грилем.
Яблучний крамбл - рецепт
Інгредієнти: яблука - 3 шт.; борошно - 170 г; вершкове масло - 170 г; цукор - 100 г; кальвадос - 100 г; родзинки - 50 г; кориця і ваніль - за смаком. Приготування Очищені від шкірки і серцевини яблука нарізаємо шматочками. Замочуємо родзинки в окропі. Яблука обсмажуємо на сковороді з невеликою кількістю вершкового масла. Коли яблука стануть трохи м'якими, заливаємо їх кальвадосом,
посипаємо корицею і тримаємо на невеликому вогні, поки весь алкоголь не випарується. Готуємо крихту: перемішуємо борошно з цукром і розтопленим вершковим маслом, поки не вийде крихта. Додаємо корицю і ваніль за смаком і ще раз перемішуємо. На дно форми для випічки викладаємо яблука, якщо на сковороді залишилася рідина, то додаємо її теж, посипаємо родзинками і зверху закриваємо крихтою. Запікаємо при температурі близько 200 градусів 20 хвилин.
Якщо урожай яблук цього року вище всяких похвал, і ви не знаєте що з ними робити - печіть десерти. Пропонуємо вам кілька рецептів: «Угорська яблучний пиріг» і «Мафіни з яблуками» .