Ростбіф - традиційне блюдо англійської кухні, що представляє собою великий шматок яловичини запечений в духовці, або на решітці. Як правило, ростбіф подають з запеченою картоплею, овочами і йоркширським пудингом.
Зазвичай для приготування ростбіфу з яловичини беруть більш м'яке м'ясо молодої тварини: товстий і тонкий край, оковалок, вирізка туші ідеально підійдуть.
Класичний рецепт ростбіфа з яловичини
Інгредієнти: Для ростбіфа:
яловичина - 4 кг; оливкова олія; сіль, перець. Для йоркширського пудингу:
яйця - 3 шт.; борошно - 115 г; молоко - 275 мл; сіль. Приготування Перед тим, як приготувати ростбіф з яловичини, духовку необхідно нагріти до максимальної температури. Яловичину змащуємо маслом, натираємо сіллю і перцем. Ставимо на вогонь товстостінну сковороду і обсмажуємо на ній м'ясо з усіх боків до золотистого кольору.
Відразу ж ставимо яловичину в духовку і залишаємо на максимальній температурі 20 хвилин. Після зменшуємо температуру до 190 градусів і готуємо виходячи з бажаної ступеня підсмажування: 20 хвилин на кіло для середньої прожарки та 30 хвилин на кіло для сильною. Готове м'ясо відразу ж дістаємо з духовки і накриваємо фольгою, даємо відпочити 30 хвилин.
Для пудингів змішуємо яйця з борошном і дрібкою солі. Додаємо молоко, постійно помішуючи. Готове тісто залишаємо на 12 годин. Форми для пудингу розігріваємо 10 хвилин при 240 градусах і заповнюємо тістом. Випікаємо пудинги 25 хвилин і подаємо гарячими з ростбіфом.
Рецепт ростбіфа з яловичини
Інгредієнти: яловичина - 15 кг; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; селера - 2 стебла; часник - 1 головка; пучок свіжого розмарину, чебрецю, лаврового листа; оливкова олія; сіль, перець. Приготування Яловичину перед готуванням дістаємо з холодильника на 30 хвилин. Духовку розігріваємо до 240 градусів. Овочі добре промиваємо, натираючи щіткою, часник розбираємо на зубчики, не очищаючи.
Викладаємо всі овочі на деко і поливаємо оливковою олією. М'ясо також змащуємо маслом, гарненько натираємо сіллю і перцем і укладаємо поверх овочів.
Ставимо деко в максимально розігріту духовку і відразу ж зменшуємо температуру до 200 градусів. Готуємо м'ясо 1 годину. Якщо бажаєте отримати м'ясо середньої прожарки - діставайте його з духовки за 5-10 хвилин, а якщо віддаєте перевагу м'ясо сильно просмажене, потримайте яловичину ще зайвих 10-15 хвилин.
Як тільки м'ясо буде готове, дістаємо деко з духовки і залишаємо яловичину постояти 15 хвилин, накривши фольгою. Після, подаємо м'ясо з пудингом і овочами.
Щоб приготувати соус для ростбіфа з яловичини, необхідно поставити деко, на якому готувалося м'ясо на плиту. Всі соки і жир заливаємо розчином крохмалю (2 ст. ложки крохмалю на 1/4 ст. води). Як тільки крохмаль почне густіти, заливаємо його сумішшю з вершків і бульйону, взявши по одній склянці того й іншого. Ретельно перемішуючи рідина на деку, намагаємося захопити з дна як можна більшу кількість залишків м'яса і овочів. Готову підливу подаємо в соуснику, щоб кожен гість міг самостійно полити її шматочки ростбіфа.
Також варто зауважити, що ростбіф з яловичини можна приготувати не тільки в духовці, але і в мультиварці. Для цього м'ясо як зазвичай натираємо сіллю, перцем і маслом, після чого спершу обсмажуємо шматок в режимі "Смаження" до рум'яної скоринки, а вже після переходимо на "Випічку". Час виставляємо з розрахунку 1 година на кіло м'яса. Готове м'ясо дістаємо, а виділилися соки змішуємо з борошном і перетворюємо в підливу, до такого соусу можна додати трохи молока або вершків.
На наступний день холодне м'ясо зазвичай не розігрівають, а використовують для приготування сендвічів.