Вернуться назад Распечатать

Полуничний пудинг

Полуничний пудинг
У Британії історично склалися кулінарні традиції приготування пудингів, там їх готують різними способами: проварюють на водяній бані або печуть. У неанглокультурних країнах словом «пудинг» частіше прийнято називати пироги (солодкі і несолодкі), іноді з якими наповнювачами (м'ясо, риба, гриби, горіхи, фрукти, овочі і ін). Солодкі пудинги звичайно подають до чаю або кави і інших подібних напоїв.
У вихідні дні (по сезону) можна готувати фруктові пудинги. Шматочок фруктового, наприклад, полуничного пудингу - чудовий варіант сніданку, ланчу або полудня.

Молочно-полуничний пудинг


Інгредієнти:

  • молоко середньої жирності - близько 100-130 мл;

  • цукор - 1-2 ст. ложок;

  • коньяк, а краще джин - 1-2 ст. ложки;

  • крохмаль кукурудзяний - близько 10-13 г;

  • полуниця - 250 г;

  • полуничний сік - 1-2 ст. ложки (необов'язково, але бажано);

  • білок курячого яйця - 1 шт.;

  • вершки молочні натуральні;

  • листя м'яти.


  • Приготування
    Розрахунок продуктів на 1 порцію. Ємність (припустимо, емальований кухлик) смочим зсередини водою і заллємо молоко. Додамо половину цукру і крохмаль. Промешиваем вінчиком або виделкою, щоб не було грудочок. Варимо на слабкому вогні при безперервному помішуванні до початку загусання. Додаємо полуничний сік і коньяк.
    Полуницю протираємо через рідке сито або дрібно рубаємо. Другу частину цукру збиваємо з яєчним білком. Змішуємо збитий білок з полуничною масою, а потім усі разом з крохмале-молочної. Розливаємо суміш в креманки і даємо застигнути (можна поставити їх на деякий час в холодильник). Прикрашаємо збитими вершками і листочками м'яти. Можна подати до такого пудингу келих прохолодного освіжаючого коктейлю «Джин-тонік», легкого білого або рожевого вина.
    Приблизно таким же чином можна приготувати чорнично-полуничний пудинг. Для цього візьміть 150 г полуниці, 100 г чорниці. Полуницю подрібнюйте, чорницю додавайте цілими ягодами.

    Рецепт сирного пудингу з полуницею


    Інгредієнти:

  • сир середньої жирності - 250 г;

  • вершки молочні натуральні жирні - 2 ст. ложки;

  • молоко - близько 70-80 мл;

  • цукор-пісок - 50-100 г;

  • коньяк або ром - 1-2 ст. ложки;

  • яйце куряче - 1-2 шт.;

  • борошно пшенична - 1/2 склянки;

  • полуниця - 200-250 м;

  • крупа манна - трохи для посипання;

  • масло вершкове для змащування форми.


  • Приготування
    Змішаємо сир і половину цукру з яєчним жовтком, борошном, вершками, молоком і коньяком. Перемішати виделкою ретельно. Повинна вийти однорідна маса.
    Полуничний пудинг
    В окремому посуді зіб'ємо яєчний білок з цукром до стану стійкої піни, додаємо в сирну масу і акуратно перемішати.
    Полуницю порубаємо ножем або проб'ємо у блендері. Додамо другу частину цукру і вмешаем в тісто. Все перемішати (можна міксером на малих обертах).
    Якщо форма не силіконова, її треба змастити і посипати манкою. Силіконову можна просто змастити маслом. Заливаємо тісто у форму і злегка розрівнюємо лопаткою або ложкою. Випікаємо полунично-сирний пудинг в духовій шафі при температурі близько 190 градусів протягом 45-60 хвилин (контролюйте візуально, сухий готовність сірником пудингу не перевіриш). Такий пудинг подаємо з чаєм або кавою.