У Британії історично склалися кулінарні традиції приготування пудингів, там їх готують різними способами: проварюють на водяній бані або печуть. У неанглокультурних країнах словом «пудинг» частіше прийнято називати пироги (солодкі і несолодкі), іноді з якими наповнювачами (м'ясо, риба, гриби, горіхи, фрукти, овочі і ін). Солодкі пудинги звичайно подають до чаю або кави і інших подібних напоїв.
У вихідні дні (по сезону) можна готувати фруктові пудинги. Шматочок фруктового, наприклад, полуничного пудингу - чудовий варіант сніданку, ланчу або полудня.
Молочно-полуничний пудинг
Інгредієнти: молоко середньої жирності - близько 100-130 мл; цукор - 1-2 ст. ложок; коньяк, а краще джин - 1-2 ст. ложки; крохмаль кукурудзяний - близько 10-13 г; полуниця - 250 г; полуничний сік - 1-2 ст. ложки (необов'язково, але бажано); білок курячого яйця - 1 шт.; вершки молочні натуральні; листя м'яти. Приготування Розрахунок продуктів на 1 порцію. Ємність (припустимо, емальований кухлик) смочим зсередини водою і заллємо молоко. Додамо половину цукру і крохмаль. Промешиваем вінчиком або виделкою, щоб не було грудочок. Варимо на слабкому вогні при безперервному помішуванні до початку загусання. Додаємо полуничний сік і коньяк.
Полуницю протираємо через рідке сито або дрібно рубаємо. Другу частину цукру збиваємо з яєчним білком. Змішуємо збитий білок з полуничною масою, а потім усі разом з крохмале-молочної. Розливаємо суміш в креманки і даємо застигнути (можна поставити їх на деякий час в холодильник). Прикрашаємо збитими вершками і листочками м'яти. Можна подати до такого пудингу келих прохолодного освіжаючого коктейлю «Джин-тонік», легкого білого або рожевого вина.
Приблизно таким же чином можна приготувати чорнично-полуничний пудинг. Для цього візьміть 150 г полуниці, 100 г чорниці. Полуницю подрібнюйте, чорницю додавайте цілими ягодами.
Рецепт сирного пудингу з полуницею
Інгредієнти: сир середньої жирності - 250 г; вершки молочні натуральні жирні - 2 ст. ложки; молоко - близько 70-80 мл; цукор-пісок - 50-100 г; коньяк або ром - 1-2 ст. ложки; яйце куряче - 1-2 шт.; борошно пшенична - 1/2 склянки; полуниця - 200-250 м; крупа манна - трохи для посипання; масло вершкове для змащування форми. Приготування Змішаємо сир і половину цукру з яєчним жовтком, борошном, вершками, молоком і коньяком. Перемішати виделкою ретельно. Повинна вийти однорідна маса.
В окремому посуді зіб'ємо яєчний білок з цукром до стану стійкої піни, додаємо в сирну масу і акуратно перемішати.
Полуницю порубаємо ножем або проб'ємо у блендері. Додамо другу частину цукру і вмешаем в тісто. Все перемішати (можна міксером на малих обертах).
Якщо форма не силіконова, її треба змастити і посипати манкою. Силіконову можна просто змастити маслом. Заливаємо тісто у форму і злегка розрівнюємо лопаткою або ложкою. Випікаємо полунично-сирний пудинг в духовій шафі при температурі близько 190 градусів протягом 45-60 хвилин (контролюйте візуально, сухий готовність сірником пудингу не перевіриш). Такий пудинг подаємо з чаєм або кавою.