Осінь – час збору стиглих плодів, в тому числі, чудових ароматних яблук різних сортів. Яблука не тільки смачні й корисні, це ще і цілком відповідний компонент для випічки.
Спробуємо для різноманітності навчитися пекти справжній американський яблучний пиріг, дотримуючись класичного рецепту. Така нехитра випічка не вимагає багато праці й часу, але безумовно порадує ваших гостей і домашніх, вони явно будуть приємно здивовані.
Розповімо, як приготувати традиційний американський яблучний пиріг. Яблука краще всього вибрати світлі, кисло-солодкого смаку.
Тісто для цього пирога робиться досить просто, будемо уважні, точно дотримуємося рецептуру і тоді все вийде щонайкраще.
Американський яблучний пиріг – класичний рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 300 г + небагато для посипання; масло вершкове натуральне – 150 г; вода крижана – 90 мл; кальвадос, коньяк або віскі – 2 ст. ложки; яблука свіжі – 6 шт.; цукор – 200 г; крохмаль – 2 ст. ложки; кориця – 2 щіпки; мускатний горіх – 1 щіпка; лимон – 05 шт.; яйце для змащування. Приготування
Попередньо заморожене до твердості вершкове масло подрібнити з допомогою терки або нарубим ножем у дрібну крихту.
У робочій мисці змішуємо масло з борошном і ретельно, але недовго перемішуємо-розтираємо, зручніше за все робити це виделкою.
У крижану воду вливаємо кальвадос або бренді і трохи лимонного соку. Додаємо цю суміш до олійно-борошняної і замішуємо тісто, формуємо ком, який загортаємо в харчову плівку і кладемо на 40-60 хвилин у холодильник. Важливо, щоб тісто не стало теплим, тому робимо все швидко.
Миємо, обсушуємо і чистимо яблука, видаливши насіння, нарізаємо шматочками не занадто дрібно. Щоб нарізані яблука не потемніли, поливаємо їх соком лимона.
В окремій мисці змішуємо цукор, крохмаль, корицю, мускатний горіх. Посипаємо цією сумішшю шматочки яблук і перемішуємо.
Будуємо пиріг, краще всього в круглій формі. Ділимо «свіже» тісто на 2 нерівні частини, одна трохи більше іншої. Змащуємо вершковим маслом форму (силіконову можна не змащувати, що дуже зручно). Більшу частину тесту розгортаємо в пласт-підкладку, треба таким чином викласти її на дно форми, щоб трохи виступала за краї, це будуть «бортики». Тепер викладаємо на підкладку яблучну начинку.
Другу частину тіста розкачуємо і накриваємо шаром пиріг. Защипуємо-скріплюємо краю. У центрі пирога робимо круглий отвір, щоб в процесі запікання виходили пари.
Як спекти американський яблучний пиріг?
Форму з пирогом відправляємо в розігріту духовку на 40 хвилин, оптимальна температура випікання 220 градусів. Вже готовий пиріг змащуємо яєчним жовтком, даємо постояти хвилин 10 перед розрізанням на сегменти.
До традиційного американського яблучному пирогу добре подати відповідні напої, наприклад, кава, чай, свіжовичавлені фруктові соки з водою.