Страви, подібні млинців і оладок, з найдавніших часів відомі багатьом народам в різних країнах Світу, країни Північної Америки – не виняток. У США і Канаді досить популярні панкейкі – випічка, практика приготування якої склалася завдяки емігрантам з Шотландії. За складом тіста, розмірів і пишності справжні американські панкейкі все ж ближче до нашим оладкам , ніж до млинців. Панкейкі – один з найбільш поширених північноамериканських сніданків, їх найчастіше подають з кленовим сиропом.
Розповімо, як приготувати пишні американські оладки – панкейкі.
Тісто для панкейків
Зазвичай тісто для панкейків роблять на молоці, вершках або рідких кисломолочних продуктах. До складу тіста обов'язково входить якесь масло, оскільки зазвичай печуть їх на сухій сковороді. Також у тісті повинні бути яйця, їх збивають (або збивають тісто), щоб панкейкі вийшли пишними. Дріжджі не використовуються, їх замінює розпушувач. Можливе додавання в тісто різних смакоутворюючих добавок (шоколадні, фруктові та ін).
Американські панкейкі – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне цільнозернові – 1 склянка; молоко середньої жирності – 1 стакан; яйця курячі – 3 шт.; цукор – 1 ч. ложка; розпушувач (сода харчова, погашена соком лимона) – 2 щіпки; сіль – 1 щіпка; масло натуральне вершкове або рослинне – 25 г (або 2 столові ложки). Приготування Відокремимо яєчні жовтки від білків. Змішуємо в мисці борошно, молоко, цукор, жовтки і розм'якшене масло. Ретельно перемішаємо. Білки з додаванням щіпки солі взобьем міксером до стану стійкої високої піни.
Акуратно введемо білки в тісто. Можна ще трохи збити тісто міксером.
Добре розігріваємо сковороду і випікаємо панкейкі з переворотом до появи з обох сторін характерних золотисто-коричневих відтінків.
Подати панкейкі можна не тільки з кленовим, але і з різними фруктовими сиропами, варенням, джемом, сметаною, йогуртом, шоколадним кремом .
Слідуючи приблизно цим же рецептом (див. вище), можна приготувати американські панкейкі на кефірі – просто замініть молоко кефіром, в цьому варіанті соду можна не гасити.
Якщо соус планується несолодкий, можна використовувати для приготування панкейків пшеничне борошно навпіл з житнього. В порядку переосмислення загальної ідеї приготування панкейків можна навіть використовувати вівсяну або гречану борошно, вийде американське блюдо, так сказати, у знайомому вигляді. Для більшої легкості й пишноти можна додати в борошно крохмаль.
Шоколадні американські панкейкі – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 2 /3 склянки; крохмаль кукурудзяний – 1/3 склянки; вершки жирні – 30 мл (або шматочок вершкового масла 25 г); молоко – 1/2 склянки; яйце куряче – 3 шт.; какао-порошок – 2 ст. ложки; цукор – 1 ст. ложка; ваніль або кориця – 2 щіпки; перець червоний пекучий – 1 щіпка; ром, текіла або кашаса – 2 ч. ложки; гашене сода харчова соком лимона – 2 щіпки. Приготування Яєчні жовтки відділяємо від білків. Змішуємо цукор з какао-порошком, додаємо жовтки і ретельно розтираємо. Вливаємо молоко, додаємо вершки або розм'якшене масло, потім крохмаль, борошно, погашену соду, пекучий перець, ваніль, ром. Все ретельно перемішуємо. Білки окремо збиваємо міксером до стійкої високої піни і акуратно вводимо в тісто. Можна ще збити його міксером. Випікаємо млинці на сухій сковороді або на топленому вершковому маслі (або промазывайте нагріту сковороду шматочком свинячого сала перед кожною партією панкейків).
Шоколадні панкейкі добре подати з кремом з несолодкого йогурту з додаванням будь-яких фруктових сиропів.