Блюдо джамбалайя (англ. jambalaya) сформувалося в кулінарній культурі каджунов - переселенців з франкомовних Східної Канади, які ще у XVIII почали облаштовуватися в Луїзіані (в даний час - один із штатів США). Джамбалайя являє собою страву на основі рису, типу різотто або плову. Назва, ймовірно, походить від французького слова jambon (перекладається як «шинка»). У класичному варіанті приготування джамбалайи дійсно використовують шинку і/або інші ковбасні вироби, хоча відомі сучасні варіанти джамбалайи, рецепти яких не включають шинки і ковбаси, але включають більш корисні компоненти - рибу і морепродукти.
Як приготувати джамбалайю?
Жителі Луїзіани стверджують, що небагаті креоли звичайно використовували відварений рис, що залишився після попередньої трапези, а інші інгредієнти були найрізноманітнішими, тобто все їстівне, що було в господарстві. Проте думається, що це твердження дещо перебільшено. У джамболайю практично завжди додають цибулю, солодкий перець і черешкова селера. Відварений рис спочатку обсмажують на сковороді або сотейнику, а потім варять (гасять) в бульйоні з іншими компонентами.
Джамбалайя з ковбасою і свининою
Інгредієнти: грам 500-600 щодо жирної свинини (шия); грам 200 ковбаси «чорізо» (або інший копченої ковбаси); 1-15 склянки промитого рису; 50-80 г натурального вершкового масла; 2 солодких перцю: 1 зелений + 1 червоний; 2 щіпки меленого пекучого червоного перцю (а краще 1 гострий перчик чилі); 2 щіпки меленого чорного перцю; грам 100 кореневого або черешкової селери; зелень петрушки і коріандру; трохи свинячого жиру або рослинного масла; сіль. Приготування Масло (суміш рослинного і вершкового) розігріємо у великій глибокій сковороді. Свинину, нарізану невеликими шматочками, підрум'янимо до золотистого відтінку, після чого перекладемо на тарілку, трохи присолим і приправимо меленим перцем. Перемішаємо. В гарячий жир, що залишився на сковороді, покладемо дрібно нарізані солодкий перець і селера. Трохи обсмажимо, додамо рис і червоний перець, перемішати ретельно. Ще трохи обсмажимо всі разом, активно маніпулюючи лопаткою. Увіллємо 3 склянки гарячої води, додамо інші прянощі і присолим за смаком. Перемішаємо 1 раз - не більше. Зверху на рис викладемо шматочки свинини і тонко нарізану ковбасу. Накриємо кришкою і будемо гасити на середньо-слабкому вогні ще хвилин 20. Потім знімемо кришку, щоб випарувати залишки вологи. Ну ось, джамбалайя по-американськи готова. Джамбалайю будемо подавати з гострим часниково-томатним соусом і зеленню. До такої страви добре подати також виноградного столового вина. Слід зауважити, що креоли з задоволенням пили та інші алкогольні напої, наприклад, ром або бурбон.
Інший рецепт джамбалайи
А ось інший рецепт джамбалайи в кеджунском стилі.
Інгредієнти: 2 курячих грудки (філе без шкіри і кісток) або близько кілограма будь курятини; 300 г гострих ковбасок (чорізо, можна «Мисливські»); 300 г довгозернистого рису; 2 великі червоні цибулини; трохи рослинного масла; 2-4 зубчики часнику; 4-5 стебел черешкової селери; 3 склянки процідженого яловичого бульйону; 1 пучок зеленої цибулі; 2 солодких зелених перцю; ароматні трави (суміш «букет гарні»); 1 кайенский перчик; сіль. Приготування: Тонко наріжемо ковбаски кружечками. Куряче філе наріжемо невеликими смужками, поперчити і присолим. Селера наріжемо скибочками. Лук очистимо й наріжемо пір'ям. Солодкий перець очистимо від плодоніжок і насіння і наріжемо короткою соломкою. Часник очистимо і
подрібнимо. Розігріємо в сотейнику масло, додамо ковбаски і обсмажимо на середньому вогні. Додамо курятину і обсмажимо всі разом до підрум'янення. Додамо червоний цибулю, зелений перець, селера і перемішаємо. Додамо часник і обсмажимо все разом протягом 1 хвилини - не більше. Активно маніпулюють лопаткою. Увіллємо гарячий бульйон, приправимо кайенским перцем і сіллю за смаком, додамо «букет гарни». Доведемо до кипіння, всиплемо добре промитий рис. Перемішаємо 1 раз. Нещільно прикриємо кришкою і варимо протягом 10 хвилин. Зменшуємо вогонь до мінімуму, знімаємо кришку і чекаємо, поки вся волога вбереться в рис. Видаляємо «букет гарни», викладаємо на сервірувальне блюдо і подаємо, рясно посипавши дрібно нарізаною зеленою цибулею.